Cseklész római katolikus temploma

Kovács László 2019. február 11., 11:00

Cseklész a középkorban Mátyusföld jelentős települései közé tartozott. Az egész középkorban a Hont-Pázmány nemzetség birtoka volt.

Fotó: Görföl Jenő

Román kori templomának építtetői is az ebből a nemzetségből származó Szentgyörgyi grófok voltak. Az építés dátuma bizonytalan. Az eredeti templomból megmaradt román elemek szerint ez lehetett akár a 12. század vége is. Biztosan román kori a kőből épített templom hajójának fala, a feltárt rézsűs ablakok, egy kos- vagy bikafej (az eredeti hajó magasságát jelzi), egy román kőoltármaradvány (ezt egy külső gótikus pillérbe építették bele, de 90 fokos szögben elfordítva) és egy román keresztelőmedence felső része (ez ma a templomon kívül található).

A templomot a 14. század végén átépítették (a Szentgyörgyiek ekkor építtették át a csütörtöki templomot is) gótikus stílusban. Ekkor kapta sokszögzáródású szentélyét, a külső támpilléreket és a szentély bordás boltozatát.

A 17. századi újabb átalakításkor épült a torony, s talán ebből az időből valók azok a kőtáblák, amelyekre valószínűleg az átépítést segítő adományozók neve került 1614-es évszámmal. Ezeket a táblákat beépítették a hajó falába.

Képgalériánk:
Fotó: Görföl Jenő

0 HOZZÁSZÓLÁS