Berzéte református temploma

Kovács László 2019. augusztus 12., 13:01

A Gömör megyei Berzéte első említése 1242-ből való, az oklevél aranybányászatot is említ. A falu nyilvánvalóan korábbi alapítású. Előbb a Bebek, majd a Máriássy család birtoka, az utóbbiak családi sírboltja is itt található. A 14. században vámszedő hely is volt. 1557-től a töröknek is adót fizettek. Újkori vasércbányászatához épültek a 19. században a vasolvasztó kemencék, amelyek a század végéig működtek.

Fotó: Görföl Jenő

Temploma az újabb feltárások szerint még a 13. század második negyedében épült téglaépítmény, amely a klasszikus román elrendezést mutatta: keleten félköríves szentély, téglalap alakú hajó, nyugaton hozzáépített torony. A román kori eredetre a déli oldalon feltárt rézsűs ablakok is utalnak.

Az eredeti, téglából épült tornyot a 13. század végén lebontották, s kőből építettek zömök tornyot (ez a ma látható torony alsó része). A torony alatti portálé máig megvan, s kora gót formát mutat. Az eredeti déli román kapu teljesen be van falazva, tőle keletre azonban előkerült egy kora gót bejárat kőkerete. A 14. században szokatlan módon kelet felé bővítették: az eredeti szentélyt lebontották, a hajót meghosszabbították, s ehhez egy egyenes záródású szentélyt építettek. A szentélynek bordás boltozata van, szépen kiképzett oszlopfővel és zárókővel.

A hajó északi falát két árkáddal megbontották, és egy oldalhajót építettek hozzá. A templomban több helyen végzett szondázás alapján falfestményekre is lehet következtetni.

Képgalériánk:
Fotó: Görföl Jenő

0 HOZZÁSZÓLÁS