2019. június 17., 11:10

Az ipolysági Mária mennybemenetele templom

Ipolyság első írásos említése 1237-ből származik. Nagyjából ekkor alapította itt a Hont-Pázmány nemzetségbeli Márton bán a premontrei rend kolostorát. A kolostorhoz épült Ipolyság első temploma is késő román stílusban. Ez az eredeti templom háromhajós, kéttornyú bazilika volt.

Az ipolysági Mária mennybemenetele templom - 02
Galéria
+7 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Sajnos csak kevés építészeti részlet és emlék maradt fenn ebből az időből, de a nyugati portálé szerencsésen átvészelte a háborúkat, átalakításokat. Messze a vidéken ez az egyik legszebb, növénymintás kapuzat, amelyen már a gótika hatása is érvényesült. A templom a török időkben, majd azt követően a felszabadító háborúkban annyira megrongálódott, hogy amikor 1736-ban a jezsuiták átvették, szinte egy új templomot építettek a régi helyébe. Csak a tornyok és a hajó falainak román kori alapjai maradtak meg és természetesen a portálé.

A templomot Mária mennybemenetelének szentelték, barokk oltárképe is ezt ábrázolja. A templomban található egy sírkő, két nagy F betűvel, ami Fegyverneki Ferencnek, a 16. század eleji jeles prépostnak állít emléket.

Fotó:  Görföl Jenő

Az ipolysági Mária mennybemenetele templom - 02
Galéria
+7 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.