2019. május 6., 11:55

A nyékvárkonyi Szent Jakab-templom

A falu a csallóköz legrégebbi települései közé tartozik, az azonban nem bizonyos, hogy egy 1015-ből származó oklevél erre a településre vonatkozik. Később a szomszédos, törzsnévi eredetű Nyékkel egyesítették. Kezdetben a pozsonyi várbirtokrendszerhez tartozott, majd a Szentgyörgyiek tulajdona lett. Ők építtették templomát is. Később az Amadé család tulajdonába került, és maradt egészen a legújabb időkig.

A nyékvárkonyi Szent Jakab-templom - 02
Galéria
+8 kép a galériában
Fotó: Görföl Jenő

Plébániáját és templomát már egy 1308-ból származó oklevél is említi; első temploma tehát az Árpád-kori román stílusú templomok közé tartozik. Szent Jakab apostol a védőszentje, beleillik tehát a templomoknak abba a sorába, amelyeket már Szent István idejéből való templomos helyeknek tekintenek. Jelenlegi temploma a 14. század második felében épült, bizonyára az eredeti elemeinek a felhasználásával.

A templom hajója téglalap alapú, az 1760-as átalakításkor (erről az átalakításról egyébként egy latin nyelvű felirat részletesen szól) poroszboltozatot kapott. A nyugati homlokzaton egy hozzáépített robosztus torony van, toronysisakkal és fiatornyocskákkal. A torony alatt levő bélletes gótikus portálét máig használják. Ívmezejének felirata az 1928-as felújításra emlékeztet. A hajó déli oldalán levő, szintén gótikus bejáratot befalazták. Szentélye sokszögzáródású, bordás keresztboltozattal fedett, melynek két záróköve egy Agnus Dei és egy Krisztus-fej. A szentély ablakai eredetiek, kora gót stílusúak, akárcsak a szentélyben található fali fülke és a pasztofórium.

A szentély északi falán levő gótikus festményeket 1979-ben szakszerűtlenül restaurálták. A gótikus szenteltvíztartó, a templom előtti szégyenkő és a templomkertben látható régi keresztelőkút is középkori emléke a Szent Jakab-templomnak.

Fotó:  Görföl Jenő

A nyékvárkonyi Szent Jakab-templom - 02
Galéria
+8 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.