Véget ér az angol nyelv egyeduralma az alapiskolákban?

B. Vida Júlia 2019. május 15., 19:30

Megszokhattuk már, hogy ahány oktatási miniszter, annyi koncepció. Martina Lubyová a minap jelentette be, hogy a 2019/2020-as tanévtől liberalizálják az idegennyelv-oktatást az alapiskolákban. Az eddigi gyakorlattól eltérően nem lesz kötelező az angol nyelv választása első idegen nyelvként. Ha a szülők úgy döntenek, más nyelvet is tanulhat csemetéjük.

Fotó: Kóczán Mór Alapiskola weboldala

A tárcavezető szerint az intézkedésre azért volt szükség, mert az utóbbi években drasztikusan csökkent a többnyelvűség. Míg 2008-ban még 10 ezer gyerek tanult németül az alapiskolákban, 2018-ban már csak 3000. Hasonló csökkenést mutat a német nyelvből és irodalomból érettségizők száma is, 2010-ben még 16 500 diák tett érettségi vizsgát németből, 2018-ban viszont már csak 3000.

Lubyová fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy ez csak egy lehetőség és nem kötelesség. Egy gyermek kedvéért sehol sem fognak az iskolák új osztályt nyitni. Viszont mód lesz arra, hogy több gyermek egy másik idegen nyelvet kezdjen tanulni elsőként. Felső tagozatban azonban mindenki számára kötelező lesz az angol.

A választható nyelvek a német, a spanyol, a francia, az olasz és az orosz.

Szlovákia földrajzi fekvését figyelembe véve, várhatóan a legtöbben éppen a német nyelvet mellett fognak voksolni, hiszen Ausztria, Németország egyaránt elérhető távolságban van, s mindkét országban már most több tízezer szlovák állampolgár keresi a kenyerét.

Az idegennyelv-oktatás liberalizálása persze újabb próbatétel elé állítja az iskolákat is, amelyeknek esetleg így több nyelvszakos pedagógust kell alkalmazniuk. Kérdés az is, van-e belőlük elegendő.

Ausztria közelsége miatt „ráhajtanak” a németre

A csilizradványi Kóczán Mór Alapiskolába jelenleg 260 gyermek jár. A Csilizköz gyűjtőiskolájaként a környező falvakból is vannak diákjai. Jelenleg éppen a középiskolai felvételik tartják lázban a diákokat és a pedagógusokat, de ahogy Csicsay Éva igazgatóhelyettestől megtudtuk, még az iskolaév végéig, a következő tanév megtervezéséig, döntés születik a nyelvtanulási lehetőségeket illetően is.

„Minden iskola azzal küzdött az elmúlt öt évben, hogy a német szakosoknak nem tudott órákat adni. Most pedig újra keresnünk kell németet oktató pedagógust. Annál is inkább, mert a németnyelv-oktatás iránt a szülők és gyermekek részéről egyaránt nagy az érdeklődés, hiszen közel vagyunk az osztrák határhoz, Bécshez. Több gyermek szülei Ausztriában dolgoznak, ezért teljesen logikus, hogy a német nyelvet szeretnénk preferálni. Olyan nyelvtanárt szeretnénk felvenni, aki lehetőleg teljes állásban itt fog dolgozni iskolánkban, mert ez jó a kollektíva, az eredményes munka szempontjából is” – mondta megkeresésünkre az igazgatóhelyettes.

Mivel a felső tagozaton az angol nyelv kötelezővé válik, ezt a rendelkezésre álló, kevés szabad óraszámból lehet majd megoldani, hiszen az angol az a nyelv, amellyel a világon a legtöbben kommunikálnak.

0 HOZZÁSZÓLÁS