2019. augusztus 31., 21:21

Rimaszécsen tartották az országos tanévnyitót

Rimaszécsen a Szent Pál megtérése plébániatemplomban került sor a Szlovákiai Magyar Iskolák Országos Tanévnyitó Ünnepségére augusztus 31-én, szombaton.

rimaszecs_szmpsz_tanevnyito_02.jpg
Médialapozó
Fotó: MTI/Komka Péter

A rendezvény ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyen Balázs Patrik római katolikus plébános és Milen Marcell református lelkész hirdetett igét. A vendégeket Gyurán Ágnes, az SZMPSZ Rimaszombati Területi Választmányának elnöke köszöntötte. 

„Örömünkre szolgál, hogy idén a magyar-szlovák országhatár közvetlen szomszédságában fekvő Rima menti község, Rimaszécs adott otthont az ünnepi országos tanévnyitónak. Mindig azok számára a legemlékezetesebb az aktuális tanévnyitó, akik először élik át, ők az ország kiselsősei” – mondta Gyurán Ágnes, utalva a zászlókíséret mellett bevonuló helyi elsősökre, akikre rövid műsoruk után a történelmi egyházak képviselői adták áldásukat.

Elhangzott, hogy a Rákóczi Szövetség idén ősszel is átadja a magyarországi társadalom elismerését és köszönetét kifejező ösztöndíját azoknak a családoknak, akik gyermeküknek magyar iskolát választottak. Az elismerő ösztöndíjakat Szlovákiában mintegy 200 helyszínen több mint 3600 magyar iskolakezdő családjának adják át ünnepélyes keretek között.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Fekete Irén, a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) országos elnöke ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy a pedagógusok, szülők és tanulók az óvodától az egyetemig nincsenek magukra hagyatva, hiszen mindenkor számíthatnak az SZMPSZ széleskörű támogatására, hiszen megalakulásakor hitet tett az itt élő magyar nemzeti közösség művelődése mellett, és teszi ezt napjainkban is számos támogató szervezettel együtt.

Ennek jegyében nyílt alkalom nemcsak a pályakezdő pedagógusok szívélyes üdvözlésére, hanem az idei tanévtől nyugdíjba vonuló pedagógusok méltatására is. A tanévnyitón 15 új pályakezdőt köszöntöttek, míg 14 nyugdíjazott pedagógusnak az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) támogatásával létrejött Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adományoztak a hosszú évtizedek kitartó és áldásos munkájáért. A pályakezdőknek Ziman Ágota, 45 évnyi munka után nyugalmazott matematika tanár, a feledi Szombathy Viktor Alapiskola volt igazgatója szolgált útravalóval, azt a véleményét megfogalmazva, hogy a pedagógusi pályát nem lehet szakmaként, csak hivatásként felfogni.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A magyar kormány nevében Czimbalmosné Molnár Éva tolmácsolta Potápi Árpád János üzentét, amelyben az államtitkár rámutatott arra, hogy a pedagógusok szerepe kiemelt abban, hogy meddig lesz magyar szó a Felvidéken. Hangsúlyozta, hogy ehhez a misszióhoz a kormány stabil hátteret biztosít, amelyre biztos hátországként tekinthetnek. "Célunk évek óta az identitás-erősítés, a családok támogatása, a szülőföldön való boldogulás elősegítése. Ennek értelmében kiemelten fontosnak tartjuk az anyanyelvi oktatást, a magyar kultúra ápolásának közösségmegtartó szerepét" - állt az anyaországból érkező üzenetben.

Lőrinczi Zoltán, az EMMI Kárpát-medence Magyar Oktatásának Fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára beszédében kifejtette, hogy az idei 2019/2020-as tanévet megnyitó ünnepségeken nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy jövőre lesz száz esztendeje annak, hogy nemzetünket szétdarabolták. „Tisztelt Pedagógusok! Most hatalmas felelősség és feladat nyugszik a vállukon azért, hogy száz év múlva is legyen magyar szó, magyar lélek, magyar művelt emberfő a Felvidéken. A gondviselő segítségével Önök tehetnek legtöbbet a szülőkkel együtt, hogy embert és jellemet formáló munkájuk egyben nemzetmegtartó és nemzetépítő szolgálat legyen. Önök olyan hivatást választottak, amelynek eredményét, reménység szerint a következő nemzedékek adhatják tovább a következő nemzedékek sorának” – mondta Lőrinczi Zoltán, aki ezért háláját és megbecsülését fejezte ki a felvidéki magyar tanároknak.

Fotó:  Virsinszky Tamás

A tanévnyitón Értékteremtés és felelősségtudat korunkban címmel rövid előadást tartott Nagy Ákos Róbert, a Gömöri Református Egyházmegye esperese, nyomatékosítva, hogy a felvidéki magyarság jövője mindenki felelősségvállalásán múlik.

A nagyszabású rendezvényen közreműködött a Blaha Lujza Vegyeskórus Sósik Szilárd vezetésével, illetve Fűzér Henrietta hegedűn, valamint Szaniszló Dániel, akinek énekét Čarnoká Éva kísérte zongorán. A római katolikus templomban megtartott tanévnyitót ünnepélyes fogadás követte a helyi alapiskola épületében, ahol Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke és Stubendek Márta, Rimaszécs polgármestere mondott pohárköszöntőt.

Az új tanévre szóló, a magyar iskoláknak szánt üzenetet idén Bodon Sándor, a rimaszécsi Speciális Alapiskola igazgatója fogalmazta meg. Gondolatait szeptember 2-án, hétfőn az ország minden magyar iskolájában felolvassák majd.

Fotó:  Virsinszky Tamás

Az országos tanévnyitóról a Magyar7 hetilap jövő heti számában is olvashatnak.

img_3147.jpg
+13 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.