2019. szeptember 4., 22:36

Rábólintott a kormány a gyermekgondozási segély emelésére

A kormány támogatja a gyermekgondozási segély emeléséről szóló javaslatot, amelyet a Smer-SD képviselői terjesztettek a parlament elé, a javaslat jelenleg második olvasatban van.

gyes-potlek.jpg
Fotó: archívum

Az a szülő, aki a gyerek megszületése előtt munkaviszonyban volt, fizette a társadalombiztosítási járulékokat, vagy idősebb gyerekével volt anyaságin, 370 eurós gyest kapna. Aki csak rövid ideig vagy alkalmanként dolgozott, az 270 eurós gyermekgondozási segélyt kap.

Az első esetben 150 euróval emelkedik a gyes a jelenlegihez képest, a másodikban 50 euróval.

A szociális tárca ugyanakkor módosító javaslatot csatolt a tervezethez, amely a 2020-as évre megszünteti a gyes valorizálását. Mivel a gyest külön törvénymódosítással lényegesen magasabb összeggel emelik meg, az eddigi törvényből eredő éves valorizációt leállítják, amelyet a minimálbér emelkedése alapján számoltak volna ki.

Ján Richter (Smer-SD) szociális ügyi miniszter korábbi számításai szerint

a gyes emelése körülbelül 140 ezer szülőt érint, a költségvetés számára ez mintegy 145 millió eurós pluszkiadást jelent.

A gyes emelése a kormány szociális csomagjának részét képezi.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.