2019. október 20., 18:38

Töretlen a bizalom a magyar iskolák iránt: szinten maradt a magyar nebulók száma

A demográfiai csökkenés ellenére a magyar alapiskolákat látogatók száma nem lett számottevően kevesebb.

csilizradványi iskolások
Fotó: Kóczán Mór Alapiskola weboldala

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) évek óta rendszeres statisztikai kimutatást készít az áprilisban megtartott hivatalos beiratkozásokat követően,

így összevethetők a beiratkozási adatok a valós szeptemberi létszámokkal.

Az SZMPSZ összesített adatai szerint a 2019/2020-as iskolaévben az 1. évfolyamot 3 622 elsős tanuló, a nulladik évfolyamot pedig 232 tanuló látogatja. Ez az áprilisban beíratottak létszámánál (3499) jóval magasabb adat, világosan kiolvasható belőle, hogy a szülők egy része figyelmen kívül hagyja, hogy iskolaköteles gyermekét a megszabott időben beírassa iskolába.

Összehasonlításként, a 2018/2019-es iskolai tanévben 3626 volt az elsős tanulók, 267 a nulladik évfolyamba járók száma. A különbség országos viszonylatban nagyon csekély,

a demográfiai csökkenés ellenére a magyar tanítási nyelvű alapiskolák tanulóinak száma nem lett számottevően kevesebb.  

Az SZMPSZ köszönetét fejezi ki a szülőknek, hogy gyermekeik érdekét elsődlegesnek tartva töretlen a bizalmuk a magyar tanítási nyelvű iskolák iránt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.