Szlovák tagozat Nagyszarván? Bugár szerint nincs ezzel probléma, a nagyszarvaiak azonban ellenzik

ma7 2018. május 24., 15:11

„A nagyszarvai képviselők többsége úgy véli, hogy nem nekünk kell megoldani más falvak problémáját” – nyilatkozta a ma7-nek Horváth Jenő polgármester azzal a lakossági indítvánnyal kapcsolatban, melyet felső-csallóközi településeken élő szlovák szülők indítottak annak érdekében, hogy a nagyszarvai magyar alapiskolában szlovák tagozat létesüljön.

Illusztráció

Mint azt korábban megírtuk, a Nagyszarván, Bacsfán, Sárosfán, Macházán és Felbáron élő szlovák szülők azt nehezményezik, hogy gyermekeiknek messzire kell utazniuk, ha anyanyelvükön akarnak tanulni.

Somorján megtelt a létszám, oda nem mehetnek

A viszonylag közeli Somorja azért nem megoldás, mert

az ottani szlovák iskola – helyhiány miatt – több gyermeket már nem tud befogadni.

A szlovák szülők háborognak, mert a csallóközi magyar faluban nincs szlovák iskola
Türelmetlen szlovák szülők.

Ezt a ma7-nek Bárdos Gábor somorjai polgármester is megerősítette. „A somorjai Bél Mátyás szlovák alapiskola nem vehet fel nem somorjai diákot. Ezt városi rendelet írja elő. A rendeletre azért volt szükség, mert így is kapacitás-hiánnyal küszködik az iskola” – közölte a polgármester.

A bősi szlovák iskola jöhet még szóba, ez azonban a szlovák szülők szerint azért nem jó megoldás, mert a kisvárosba csak tömegközlekedéssel jutnának el és kétszer háromnegyed órát kellene a buszon eltölteniük, ami különösen a kisiskolások számára megterhelő.

A helyiek a magyar iskola elsorvadásától félnek

A szlovák tagozatot a nagyszarvaiak nagy része ellenzi:

a helyiek elsősorban attól félnek, hogy ez további kiadásokkal terhelné a település költségvetését, illetve a magyar iskola elsorvadásához vezetne.

Érdeklődésünkre mindezt Horváth Jenő, Nagyszarva polgármestere is megerősítette. „A lakossági indítvánnyal május 29-én foglalkozik majd a képviselő-testület. Ezen az ülésen eldől, lesz-e szlovák iskola vagy sem a községben. A képviselők többsége mindenesetre úgy véli, hogy nem nekünk kell megoldani más falvak problémáját” – mondta el a ma7-nek.

Nem is lenne elég gyerek egy önálló tagozathoz

A polgármester ugyan elismerte, hogy az új diákok után az állami költségvetésből fejpénzt kapnának, ám ha ebből nem jönnek ki, a fennmaradó kiadásokat az önkormányzatnak kell fizetnie.

„A petícióban az szerepel, hogy a szlovák tagozatot a kérvényezők a magyar iskolában képzelik el. Az iskolában azonban jelenleg nincs szabad hely, az összes tanterem le van foglalva. Abban sem vagyunk biztosak, hogy lenne elég gyerek egy önálló tagozathoz. A következő négy évben várhatóan mindössze nyolc szlovák anyanyelvű kisiskolással számolhatunk, azaz átlagban évi két elsőssel” – tette hozzá a nagyszarvai polgármester.

Oktatásügyi miniszter: új törvénymódosítás készül

A kérdésben megszólalt Martina Lubyová oktatásügyi miniszter is. A tárcavezető a szerdai kormányülés után elmondta, az iskolák fenntartójának, tehát a városoknak és községeknek a feladata, hogy minden nemzetiségű szülő és gyerek igényeit kielégítsék, tehát biztosítsák a megfelelő osztályokat az iskolákban.

Hozzátette: az oktatási tárcának nincsen felhatalmazása arra, hogy valamiféle szankcióval kényszerítse a fenntartót újabb osztályok nyitására. Készül azonban egy törvénymódosítás, melynek értelmében kötelezővé tennék olyan osztályok nyitását, amelyet az adott községben legalább tíz szülő vagy gyám kérvényez. 

Bugár: nincs ezzel semmi probléma

Bugár Béla, a Most-Híd elnöke a Markíza szlovák kereskedelmi csatornának nyilatkozva azt mondta,

nincs abban semmi probléma, ha a magyar alapiskolában szlovák tagozat nyílik, hiszen például a somorjai gimnázium is így működik.

Kiss Beáta, az MKP oktatáspolitikai alelnöke szerint minden szülő érthető és jogos elvárása, hogy gyermeke lakóhelyén vagy annak közelében tanulhasson. Véleménye szerint azonban az oktatási miniszter által említett törvénymódosítás számos ellentmondást tartalmaz - legfőképp azt, hogy arra nincsenek megteremtve az anyagi források.

Veszélyes lehet a magyar oktatásra

"Megoldást jelenthetne a problémára, ha a kormány által meghirdetett, kísérleti jelleggel elindított iskolabusz-projekt működne. Sajnos azonban a projekt mára megszűnőfélben van" - mondta Kiss Beáta, elismerve azt is,

veszélyes lehet a helyi magyar oktatásra, ha szlovák tagozat nyílna a nagyszarvai iskolában.

Ez ugyanis - attól való félelmükben, hogy nem sajátítják el megfelelően az államnyelvet - arra csábíthatja a magyar szülőket, hogy a jövőben a szlovák osztályba írassák gyermekeiket. 

"Ezt a félelmet csak az enyhítheti, ha a magyar iskolákban a szlovák nyelvet megfelelő módszertannal, idegennyelvként tanítanák" - hangsúlyozta.

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS