lapajánló 20
A jól végzett munka, az új etnikai centrum és a tévutak
Magyar7 - 20. száma
2018. május 23., 14:10

A szlovák szülők háborognak, mert a csallóközi magyar faluban nincs szlovák iskola

A Felső-Csallóköz néhány településére beköltözött szlovákok nehezményezik, hogy gyermekeiknek messzire kell utazniuk, ha anyanyelvükön szeretnének tanulni.

Iskolai diák
Fotó: pexels.com
A Nagyszarván, Bacsfán, Sárosfán, Keszölcésen, Macházán és Felbáron élő szlovákok gyermekeiket legszívesebben helyben járatnák szlovák iskolába, mivel a településekhez viszonylag közeli Somorján az ottani szlovák iskola már nem fogadja be őket. Ezért a bősi szlovák iskolát ajánlják számukra, de oda csak tömegközlekedési eszközzel jutnának el és kétszer háromnegyed órát kellene a buszon eltölteniük, ami különösen az elsősök számára megterhelő.

Lenka Žárová, az érintett települések szlovák szülőit képviselő szóvivő újságíróknak elmondta, hogy a nagyszarvai alapiskola keretében képzelnék el egy szlovák tagozat létrehozását. Ezt azonban a helyiek ellenzik, mivel ez további kiadásokkal terhelné a település költségvetését. Žárová azonban úgy véli, hogy a tanulókért járó fejpénz éppen hogy javítana az anyagi helyzeten. A falu lakosai attól is tartanak, hogy ha a szlovák tagozat létrejönne, az a magyar iskola elsorvadásához vezetne.

A szlovák szülők tárgyalást kezdeményeztek Nagyszarva polgármesterével, aki azonban nem tanúsított különösebb érdeklődést a találkozó iránt. A szlovák szülők petíciót írta az önkormányzatnak, amely május 29-én tárgyal majd az ügyről. Emellett a Nagyszombat megyei tanügyi hivatalhoz kérvényt nyújtanának be. Az oktatási tárca regionális oktatásért felelő szekciója is tervezi Horváth Jenő nagyszarvai polgármester meghallgatását.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.