Színvonalas képzést nyújt a rimaszombati Magán Szakközépiskola

Virsinszky Tamás 2018. december 09., 18:55

Első jubileumához érkezett a Hotelakadémia néven ismert rimaszombati Magán Szakközépiskola. A tízéves évfordulóról nemrégiben nagyszabású ünnepséggel emlékeztek meg. Ennek apropóján az iskola igazgatónőjét és fenntartóját kérdeztük az intézmény múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

A kerek évfordulót az iskola alkalmazottainak, tanárainak és diákjainak körében megrendezett fogadással ünnepelték meg. Az alkalmat a diákok által készített színes kultúrprogram – pultos (barman) show, tánc, fodrász-, vendéglős bemutató – tette színesebbé és élvezetesebbé. Az ünnepségen felszólalt többek között Jozef Šimko polgármester, Kubačka Gizella, az iskola igazgatónője és Greksa Zoltán, az iskola fenntartója is.

Képgalériánk:

Az igazgatónő szerint sikeres volt az iskola tíz éve, amiért nagy köszönet jár nemcsak a pedagógusoknak, de a diákoknak is. Mint mondta, igyekeznek egy kicsit többet nyújtani, mint a többi iskola, és kiemelte a tanárok áldozatos munkáját is, ami szintén hozzájárult a sikerhez. – A kollégák mindent beleadnak a munkába. Nem kell őket semmire kényszeríteni, azért csinálják a munkájukat, mert élvezik és szeretik ezt csinálni, nem azért, mert kényszer lenne. Sokszor még délután 4-5 óra után is az iskolában vannak, ha a szükség úgy hozza. Az iskola egyik legnagyobb erősségének éppen a tanári kart tartom.

Minden kezdet nehéz

A 2008/2009-es tanévben a dunaszerdahelyi Magán Szakközépiskola kihelyezett tagozataként alakult meg Rimaszombatban az intézmény, amely azóta önálló jogalanyisággal bír. Első igazgatója, vagyis a rimaszombati részleg vezetője, Galamb Róbert testnevelés szakos tanár volt. Pár hónappal később lett meghirdetve az igazgatói állás, melyet Kubačka Gizella nyert el, aki azóta is vezeti az iskolát.

Az első évben két bérelt osztályteremben kezdték meg a tanítást hotelakadémia és vendéglős szakon, mint-egy 50 diákkal. Hiányszakok voltak ezek akkoriban, csak Breznóbányán és Losoncon működött hasonló és csak szlovák nyelven.

– Minden kezdet nehéz – meséli Kubačka Gizella –, még külön tanárink se volt az elején, a számítógépes termet használtuk erre a célra. Előnye viszont az volt, hogy közvetlen kapcsolatban voltak a diákok a tanárokkal, sok mindent meg tudtak beszélni. Mindössze három tanárunk volt teljes állásban, a többiek csak külsősként bedolgoztak. Még műhelye sem volt az iskolának. Az összes diák külső éttermekben, konyhákban végezte a tanulmányi gyakorlatait, nemcsak Rimaszombatban, de pl. Tornalján vagy Csízben is.

Ma már háromszázan vannak

A második évben már megnyílott a hároméves fodrász- és szakácsképzés, ezért a szlovák iskola épületében is béreltek helyiséget. A szakközépiskola tanárainak és diákjainak száma is egyre bővült. Napjainkban már átlagban 300 diákja van az intézménynek, de volt olyan év, amikor 340 diákkal büszkélkedhettek. Most 28 pedagógus oktatja a diákokat, mindenki állandó szerződéssel, valamint egy részmunkaidős oktató.

Képgalériánk:

Az eltelt 10 év alatt összesen 387 végzősük volt. Közülük sokan tovább tanultak, vagy a munkapiacon helyezkedtek el szerte az országban, de többen külföldön kamatoztatják az itt megszerzett tudásukat.

A pályázati úton megvalósult különböző külföldi gyakorlatokon 166 tanuló és 56 tanár vett részt eddig. A rimaszombati Magán Szakközépiskola 30 partnerintézménnyel működik együtt. Ezek között van két magyarországi is, de főként Dél-Európában (Spanyolország, Portugália, Olaszország) rendelkeznek jó kapcsolatokkal, sőt már a skandináv országokban is vannak partnereik. 

Új fenntartó biztosítja a fejlődést

A szakközépiskolának 2018. január 1-jétől új fenntartója van Greksa Zoltán sikeres gömöri vállalkozó személyében. Legtöbben a Greko és a Greksa Fashion üzletek, valamint a Greko Catering gasztronómiai vállalkozás üzemeltetőjeként ismerhetik a környéken, de ettől az évtől ő lett az iskola fenntartója is.

– Szülőként ismertem meg az iskolát, mivel a fiam itt érettségizett – mondja Greksa Zoltán. – Láttam, hogy ez egy sikeres, színvonalas iskola, erős tanári karral, és mint szülő, maximálisan elégedett voltam az intézménnyel. A gasztronómia területén 10 éve vállalkozom, és több mint 5 éve elkezdtem együttműködni az iskolával a különböző rendezvényeken, fesztiválokon, közétkeztetések során. Ekkor szembesültem vele, hogy milyen ügyes, tehetséges diákjaik vannak. Nagyon tetszik, hogy itt egy olyan tanári csapat van, amely sokat ki tud hozni a gyerekekből, és professzionális szinten tanítják őket. Ebben láttam meg a lehetőséget, és gondoltam, hogy együtt tovább tudnánk fejleszteni az intézményt.

Képgalériánk:

Az új fenntartó azt is elárulta, hogy a közeljövőben gyakorlótermet és fodrászszalont is szeretnének nyitni, ahol a tanulók elsajátíthatják a szakma csínját-bínját. Fenntartóként továbbra is támogatja a jó projekteket, a külföldi szakmai gyakorlatokat. Szerinte a külföldön megszerzett tudással a diákokon kívül a rimaszombati lakosok is jól járnak.

– Azon dolgozunk, hogy olyan szakembereket neveljünk ki, akik megállják a helyüket a környéken és egész Szlovákiában. Nem kell, hogy elmenjenek, szétszéledjenek a világban. Ha elvégzik az iskolát, bármelyik étteremben, akár az ötcsillagos hotelekben is helytállnak. Ehhez kapcsolódóan pedig a turizmust is tudnánk fejleszteni, amivel végső soron nemcsak a város, hanem a környék vállalkozói és az egész régió is jól járna. 

Megjelent a Magyar7 című hetilap 2018/31. számában. 

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS