2019. szeptember 28., 12:25

Nagyölveden járt az opera egyik nagykövete

Szeptember 26-án a Liszt Ferenc-díjas operaénekes, Pitti Katalin tartott rendhagyó ének- és zeneórát a nagyölvedi Alapiskola és Óvoda növendékei előtt.

Pitti Katalin
Médialapozó
Fotó: Nagyölvedi SuliOvi

1975-ben a világhírű hegedűművész és karmester, Yehudi Menuhin javasolta, hogy október 1-jén tartsák a zene világnapját; legyen ez az a nap, amelynek a zene a főszereplője. Antala Éva lelkésznek, a nagyölvedi Alapiskola és Óvoda zenei nevelést oktató pedagógusának a közvetítésével a helyi oktatási intézményt látogató tanulók még szeptember utolsó csütörtökén annak a Pitti Katalinnak a társaságában ünnepelték a zene világnapját, aki Az éneklés a lélek kifejezése és a lélek gyógyírja címmel tartott egy közel kétórás interaktív előadást.

A művésznőnek nem ismeretlen az iskolai közeg, hiszen az opera nagyköveteként számos oktatási intézményben megfordult már, hogy népszerűsítse ezt a műfajt.

Balázs Luca
Fotó:  Nagyölvedi SuliOvi
Balázs Luca

Cseri Kinga iskolaigazgató üdvözlő gondolatai után a harmadik osztályos Balázs Luca énekelte el A Pál utcai fiúk színpadi változatának egyik betétdalát. A június végi nagyölvedi falunapok keretén belül bemutatott előadásban Nemecseket alakító lány produkciója elnyerte Pitti Katalin tetszését, aki szakmai tanácsokkal is ellátta Lucát. Ezt követően kezdődött a Liszt-díjas művésznő előadása, amely során sok más mellett szó volt zeneművészetről, operatörténetről és hangképzésről is.

Amit nem tudunk elénekelni, azt el kell mondanunk, amit pedig nem tudunk elmondani, azt meg el kell énekelnünk. Ettől gyönyörű az élet! A művészetnek azon ágai, melyek az ember megnyilvánulásaiból, szavaiból vagy hangjából jönnek létre, ajándékok a Jóistentől. Az emberi hang a legszebb hangszer!”

– kezdte, majd egy érdekes kutatási eredményt is megosztott a hallgatósággal: „Agykutatók kimutatták, hogy akik énekelnek, azoknak az életenergiájuk sokasodik. (…) Sokkal több energiájuk lesz mindenre, kitisztul a lelkük” – tette hozzá, majd mesélt Tankréd és Klorinda párviadaláról, Pamina és Tamino kapcsolatáról, valamint az általa minden idők legcsodálatosabb operaszerzőjének, Giuseppe Verdinek az egyik legjelentősebb művéről, a Traviatáról.

aláírásra várva
Fotó:  Nagyölvedi SuliOvi
aláírásra várva

„Pitti Katalin, akinek megadatott, hogy az operairodalom legnagyobb lírai szopránszerepeit több mint húsz éven át hitelesen énekelhesse, soha egy pillanatra nem felejtette el, hogy az az adottság, amivel született, egyben életfeladat is: szolgálni a zeneszerzőket, a műveket, átadni az embereknek a szépség, a tisztaság, a szenvedés üzenetét” – a művésznő honlapján olvasható sorok igazát a nagyölvedi fiatalok is megtapasztalhatták. Az előadás után nem véletlenül álltak sorba Pitti Katalin aláírására pályázva…

A rendezvény szervezői természetesen pozitívan értékeltek: „Csodás előadáson vettünk részt. A művésznő irigylésre méltó pedagógiai érzékkel kötötte le a közönség figyelmét. Végigvonultunk a zene történetén az ősember első dúdolásától kezdve az operairodalom nagyjaiig. Azt pedig elmondani sem lehet, hogy hogyan cseng Pitti Katalin hangja élőben!”

Nagyölveden tehát újra bebizonyosodott, hogy „a szavak törpék, a példák óriások”.

Pitti Katalin
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.