2019. április 13., 17:32

Infoprog 2019: taroltak a fülekiek

A Füleki Gimnázium, valamint a Rákóczi Szövetség és az e-Talentum polgári társulás szervezésében, idén 24. alkalommal rendezték meg az Infoprogot, a Kárpát-medencei magyar középiskolák informatikai versenyét, melynek döntőjébe, a levelező fordulók sikeres teljesítését követően, 15 iskola jutott tovább. A felvidéki középiskolásokon túl, Magyarországról, Vajdaságból és Erdélyből is érkeztek diákok.

infoprog14.jpg
Médialapozó
Fotó: Bálint Lóránt

A megmérettetésben az évek során több változás is történt. „Az idei versenynek az volt az érdekessége, különlegessége, hogy bekapcsolódott a Miskolci Egyetem is, akik feladatkészítőként vettek részt a versenyben. Ők voltak felelősek az adatbázis-kezelő részért”- tudatta Molnár László, a Füleki Gimnázium igazgatója, hozzátéve: a program egyik fő célkitűzése, hogy a programozás és az alkalmazói ismeretek iránt érdeklődő tehetséges diákok számára lehetőséget teremtsenek az országos és nemzetközi szintű megmérettetésre.

Fotó:  Bálint Lóránt

A döntő idén is kétnapos volt. A versenyzők programozói és felhasználói kategóriában indultak, valamint az iskolák vetélkedőjében. A verseny része a rejtvény- és kódfejtő játék, mely óriási sikert arat minden évben. A diákok évről-évre nehezebb feladatokkal találják szemben magukat, ám a zsűri szerint, sikeresen veszik az akadályokat.

Fotó:  Bálint Lóránt

„A diákoknak bizony van mit csinálniuk, hogy eleget tegyenek az újabb kihívásoknak. De úgy látjuk, hogy évről-évre emelkedik a színvonal, ezért egyre nehezebb feladatokat adunk a diákoknak”- mondta Tomolya Róbert, a Füleki Gimnázium tanára, szervező.

Az Infoprog két részből áll: a szlovákiai magyar középiskolák országos bajnokságából, illetve az Infoprog Open-ből, amelybe az összes iskola eredményét beszámítják. Az összesítésnél pedig a levelező fordulók eredményeit, a vetélkedő, a döntő két kategóriájának és a prezentációnak a pontszámait is figyelembe veszik.

Fotó:  Bálint Lóránt

Az ünnepélyes díjkiosztáson a zsűri értékelte a versenyzők teljesítményét, majd kategóriánként díjazták a három legeredményesebb egyént és csapatot. A szlovákiai országos versenyben a dunaszerdahelyi Magángimnázium, a Füleki Gimnázium, és az érsekújvári Jedlik Ányos Elektrotechnikai Szakközépiskola, az Open kategóriában pedig a kisvárdai Szent László Katolikus Gimnázium, Szakgimnázium, Általános Iskola, a Füleki Gimnázium, és a salgótarjáni Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskola diákjai több kategóriában dobogós helyen végeztek. Az iskolák versenyét mindkét kategóriában a Füleki Gimnázium nyerte.

Fotó:  Bálint Lóránt

infoprog14.jpg
+6 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!