2019. május 9., 19:30

Górcső alatt a beíratások adatai

Május elején napvilágot láttak az idei iskolai beíratások statisztikái. Ebből kiderül, hogy az idén 3499 gyermeket, a tavalyinál-48 gyermekkel többet írattak be magyar iskolába, mint egy évvel ezelőtt. Ez a szám a szeptemberi iskolakezdésig, a halasztások és megkésett beíratások miatt, még nagyjából 150-nel emelkedni fog.

Emelkedik a tanulók létszáma a csallóközi városok iskoláiban
Fotó: Bartók Béla Alapiskola, Nagymegyer

Portálunkon az idén is kiemelt figyelmet fordítottunk a beíratásokra, és a régiós kollégáktól beérkezett adatai arról tanúskodnak, hogy a helyzet az ország egyes vidékein más és más. Míg például a pozsonyi magyar iskolába két osztálynyira való gyermeket írattak be az idén, addig az ország más részein rosszabb a helyzet.

„Ilyen például a Garam-mente, de más térségeket is említhetnék, ahol nagy mértékű az elvándorlás és az asszimiláció. Ezeken a vidékeken bizony elkeserítők az adatok, nagyon sok pluszmunkára lesz szükség, hogy változtatni lehessen. A legnagyobb gond, hogy eleve nagyon kevés, főleg egyes tájainkon, a magyar ajkú gyermek” – nyilatkozta portálunknak Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke, aki szerint a sürgő megoldásra váró gondok ellenére bizakodásra is van ok.

„A Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program hozott egy pozitív elmozdulást, s ha a támogatási rendszerek gyümölcse beérik, akkor ez számokban is mérhető lesz”

– fejtette ki.

Személyre szabott oktatást minden iskolába

Fekete Irént, az SZMPSZ elnöke szerint mindenképp pozitívum, hogy enyhe növekedés tapasztalható a beíratott gyermekek számában. Az adatok közül kettőt emelt ki: 45 iskolában 5 gyermekkel növekedett az elsősök száma, 12 iskolába viszont nem írattak be egyetlen gyermeket sem…

„Az alacsony diáklétszám nemcsak a magyar iskolákban probléma, hanem a szlovákokban is. A beíratási számok csak követik a populációs adatokat. Az is tény viszont, hogy míg 2001 és 2010 között mintegy 10 százalékkal csökkent a magyar iskolába íratott gyermekek száma, ez a csökkentés 2010 és 2019 között már nem tapasztalható. Persze nem magától van ez így, nagyon sok szervezet és ember munkája van ebben

– teszi hozzá a pedagógusszövetség elnöke.

S hogy miben látja a helyzet radikálisabb javulását? A jól felszelt, modern oktatási módszereket alkalmazó iskolákban. Ha a mai, igényes szülő azt látja, hogy magyar iskolában minden eszköz a rendelkezésre áll ahhoz, hogy a gyermek a tudásban gyarapodjon, akkor azt fogja választani.

„A legújabb pedagógiai módszerek elsajátításának lehetőségét szövetségünk biztosítja. A jövő zenéje a személyre szabott oktatás, de ahhoz a pedagógusnak 6-8 módszert ismernie kell” – osztja meg velünk véleményét.

Azt, hogy miről árulkodnak a beíratások adatai és milyen stratégiákra lesz szükség a jövőben,  a Magyar7 jövő heti számában részletesen is boncolgatjuk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.