2019. május 4., 10:50

Az idén 3 499 kisgyermeket írattak be magyar első osztályba

Április 1-30. között zajlottak az iskolai beíratások, amit minden évben kiemelt figyelemmel kísér a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, mely egyúttal az adatokat is összegzi. Ez alapján a 2019/2020-as tanévre 3 499 iskolaköteles gyermek szülei tartották fontosnak, hogy anyanyelvi iskolába írassák gyermeküket.

Ógyallai 2019-es beíratás
Fotó: Feszty Árpád AI és Óvoda

A beíratott gyermekek száma még nem tekinthető véglegesnek, szeptemberig még módosulhat.

„Ezt több tényező is okozhatja: egyes tanulók az iskolaérettségi vizsgálatokat követően szakemberek javaslatára halasztást kapnak, és még egy évig óvodában maradnak, illetve a nulladik osztályban kezdik meg tanulmányaikat. Akadnak olyan szülők, törvényes képviselők, akik figyelmen kívül hagyják a kötelező beíratás időpontját, és csak később, a tanügyi hatóságok felszólítására tesznek eleget ennek a kötelességüknek. Vannak családok, akik tartós külföldi tartózkodásuk miatt nem tudtak megjelenni a beíratáson iskolaköteles gyermekükkel, sőt olyanok is, akik egyszerre több iskolába íratták be a gyermeküket. Utóbbiakat a fenntartók, a tanügyi hivatalok figyelmeztetik, hogy meddig kell dönteniük az iskolaválasztásról” – olvasható a pedagógusszövetség sajtóközleményében.

Az SZMPSZ által szerkesztőségünkbe eljuttatott táblázatban mindenki megnézheti, hogy áll saját települése a beíratások terén, egyúttal összehasonlíthatja az adatokat az elmúlt évek beíratási létszámaival.

Tavaly 3 451 gyermeket írattak szüleik magyar oktatási intézménybe, és 2018. szeptemberében 3 626 tanuló kezdte meg tanulmányait a magyar oktatási intézmények 1. évfolyamában.

Szlovákiában jelenleg 250 magyar alapiskola működik. Kizárólag magyar alapiskola 223, magyar alapiskola szlovák osztályokkal pedig 27.

Az idei beíratási adatok szinte teljes mértékben tükrözik a tavalyiakat, vagyis a tanuló létszámok stagnálása továbbra is jellemző. A portálunkon eddig megjelent beíratási adatokkal foglalkozó cikkeink tanúsága is ez, néhány helyen, elsősorban a Csallóközben, enyhe létszámemelkedés tapasztalható, ugyanakkor például a Lévai járásban érezhető a fogyás.

A beíratási adatok elemzésével a későbbiekben még foglalkozunk.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.