cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. május 7., 14:06

Fogyatkozásunk a magyar elsősök számában is megmutatkozik

Mi újság a beíratások terén Érsekújvárban és az Érsekújvári járás két nagyközségében Tardoskedden és Udvardon? 

beir-ujvar-bokor.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Érsekújvárott két osztály nyílik

E nyelvhatárhoz közeli járási székhely magyar alapiskolájában a tavalyihoz képest enyhén nőtt az első osztályba íratottak száma. Krošlák Olga a Czuczor Gergely Alapiskola igazgatóhelyettese elmondta, tavaly 50, az idén 55 gyereket írattak iskolájukba, előreláthatóan 9-en halasztanak. „Érdekes a beíratottak nemek szerinti összetétele, az 55 kisdiákból 38 a fiú és 17 a lány. Örvendetes, hogy 40 érsekújvári család íratta hozzánk a gyermekét, de lesz diákunk Kamocsáról, Andódról, Szímőről, Ógyalláról, Deákiból, Szőgyénből, Komáromból. Bízom benne, hogy a beíratottak növekedéséhez iskolánk jó hírneve és stabilitása is hozzájárult. Két teltházas osztályt tudunk nyitni, ugyanúgy, mint az előző években” – sorolta a helyettes asszony.

A leendő kis czuczorosok is örvendezve mentek haza a beiratkozásról, hiszen iskolatáskát is választhattak maguknak a Rákóczi Szövetség jóvoltából, ugyanúgy, mint más iskolákon a Felvidéken.

Tardoskedden már évek óta csak egy első osztályt tud nyitni a magyar iskola

Tardoskedd mindig nagy magyar községnek számított, ez sajnos már csak múlt időben mondható el. Sokan annyira vonzónak tartják a községet, hogy Kelet- és Észak-Szlovákiából, valamint Pozsonyból is érkeznek, itt vesznek házat vagy építenek. A betelepülők 99 százaléka szlovák nemzetiségű.

Tóth Szilvia igazgató asszony elmondta, az idén 17 tanulót írattak be iskolájukba, kettő kért halasztást. Egy kisfiú érkezik az újvári, a többi pedig tardoskeddi két magyar óvodából. „Az már nem jellemző, hogy magyar családok szlovák iskolába íratják gyermekeiket, persze kivétel mindig akad. Azért tud községünkben a szlovák iskola két osztályt nyitni, mert azt megtöltik a hozzánk érkezettek gyerekei” emelte ki az igazgató.

Szemerényi Károly Alapiskola - Tardoskedd
Szemerényi Károly Alapiskola - Tardoskedd

Sorolta, évek óta komoly beiratkozási programjaik vannak. Próbálják a szlovák óvodából is megszólítani a magyar szülőket. A beiratkozás előtt kéthetente jártak az iskolába a nagycsoportos óvodások, akiket báb- és színházi előadásokkal vártak, felkészítették őket az iskolai életre, emellett gyógypedagógiai tanácsadást is biztosítottak a gyerekek szüleinek.

Udvardon még marad a két magyar osztály

Tardoskedd mellett Udvard a másik nagyközség az érsekújvári járásban. Szőgyényi Lívia igazgató asszony ismertette, 30 kis elsősük lesz a jövő évben és két osztályt nyitnak. 2020-ra ez sajnos változik, mert az óvodások létszámából kiindulva már csak egy osztály lesz nyitható. Jelenleg a 6. és a 8. osztályt kivéve minden évfolyamban van párhuzamos osztály.

Mivel a magyarországi támogatások miatt sok hátrányos helyzetű diák választja a magyar iskolát, több magyar szülő inkább szlovák iskolába íratja gyermekét. „Vannak problémáink, de gyermekeink megtanulnak együtt élni a hátrányos helyzetű osztálytársaikkal, toleránsabbak, elfogadóbbak lesznek az életben” – fejtette ki az igazgató.

Több beiratkozás előtti programjuk volt, a beiratkozásra pedig egyszerre jöttek a leendő elsősök szüleikkel, amely foglalkozások keretén belül zajlott.

Majthényi Adolf Alapiskola - Udvard
Majthényi Adolf Alapiskola - Udvard

beir-ujvar-bokor.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.