2019. július 1., 15:59

Egyelőre nem zárja be Nyitra megye az Udvardi Szakközépiskolát

Nyitra megye egyelőre nem szünteti meg az Udvardi Szakközépiskolát. A megyei képviselőknek júniusi ülésükön kellett volna dönteniük az iskola sorsáról, de a kérdést végül levették a napirendről.

belica-nitra-kraj-zupan.jpg
Fotó: Dnes24 sk
A megyei hivatal a rohamosan csökkenő diáklétszám miatt akarja bezárni az iskolát: a 2013/2014-es tanévben még kilenc osztály volt a középiskolában 250 diákkal, a most végződött tanévben már csak öt osztály, 79 tanulóval.

Milan Belica megyeelnök a kérdés elnapolása után azt mondta, előbb-utóbb mindenképpen el kell dönteni, mihez kezdjen a megye az iskolával. „Persze hogy nem az a cél, hogy megszüntessük, ellenkezőleg, nagyon jó lenne, ha tovább működne, mert nagyon kevés a szakképzett végzős az agrárszektorban, pedig kenyeret mindenki vesz. Ha nem lesz, aki a mezőn dolgozzon, éhesek maradunk” - fejtegette Belica és hozzátette, a szülők nem fogják fel, hogy az agrárszektorban megbecsülik az alkalmazottakat, akik gyakran a drága autókénál is modernebb felszereltségű gépekkel dolgoznak.

Mindezek ellenére a megyének lépnie kell, ha nem lesz több diákja az iskolának.

Senki se örül, hogy erről kell tárgyalni, de mit tehetnénk, hiszen pár év múlva senki se fog járni abba az iskolába. Az épületek üresen fognak állni, málladozni, az őriztetésük pedig pénzbe kerül. A probléma az, hogy ha kevés a diák, kevés a pedagógus is, nem tudnak specializálódni, stagnál az oktatás színvonala, az iskola fenntartása pedig rengeteg pénzbe kerül”

- tette hozzá a megyeelnök.

Az egyik elképzelés szerint az udvardi iskolát összevonnák egy másikkal, és annak kihelyezett részlegeként működne, illetve más módot találnának az épületek hasznosítására.

„Egyelőre az a helyzet, hogy szeptemberben rendesen megkezdődik a tanítás, aztán meglátjuk, mi lesz az iskolával és persze a diákokkal. Azt nem tehetjük meg, hogy ha már elkezdték ott a tanulmányaikat, mi azt mondjuk nekik, hogy menjetek máshova” - zárta Belica.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.