2019. november 11., 14:35

Kerítésen vágott lyukon át csempésztek sztrájktörőket Finnországban

Lyukat vágtak a finn posta logisztikai központjának kerítésén a cég alkalmazottai, hogy bérelt sztrájktörőkkel lehetetlenítsék el a postai dolgozók hétfő reggeltől egy hétre meghirdetett sztrájkját – állítja a finn postás szakszervezet elnöke fotókra hivatkozva.

finn-postas-sztrajk.jpg
Fotó: AFP

A finn postai és logisztikai dolgozók azért kezdtek munkabeszüntetésbe, mert hetek óta nem tudnak megállapodni az állami céggel, hogy az ne változtassa meg egyoldalúan, a munkavállalók számára előnytelenül a munkafeltételeket.

Hétfő reggel hat órától vasárnap éjfélig hirdetett munkabeszüntetést a Finnországban állami monopóliumként üzemeltetett Posti (posta) összesen több mint 7 ezer dolgozója, mert az állami cég októberben bejelentette, hogy csökkenti az újonnan felvett munkaerő bérét, meghosszabbítja a munkaidőt és a váltások gyakoriságát is, vagyis a munkaidőkerettel sakkozva, lényegében alacsonyabb fizetést ad munkavállalóinak.

A megszorítások a kézbesítőket, valamint az elosztó és logisztikai központok alkalmazottait is érintik. A több mint 7 ezer tagot képviselő Postai és Logisztikai Dolgozók Szakszervezete (PAU) heteken át tartó egyeztetéseken, az önkormányzati és állami vállalatokat felügyelő miniszter, Sirpa Paatero bevonásával próbálták elkerülni az egyetlen eszközt, amellyel képesek hatást gyakorolni a tulajdonosra, a finn államra. Végül november 7-én az állami békéltető testület jóváhagyásával bejelentették: az álláspontok olyan messze vannak egymástól, hogy november 11-17. között a szakszervezeti munkavállalók nem veszik fel a munkát.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!