2019. november 3., 18:31

Ezrek tüntettek Irakban a kormány ellen

Vasárnap ismét ezrek tüntettek Irakban a kormány ellen.

iraki-tuntetesek-folyt.jpg
Fotó: Reuters

A tiltakozók a nap folyamán a főváros több főútját is eltorlaszolták, ami szemtanúk szerint hatalmas forgalmi dugókhoz vezetett. A biztonsági erők csak órákkal később tudták az utak többségét járhatóvá tenni.

Az iskolák vasárnap - ami Irakban a hét első munkanapja - az ország több pontján is zárva tartottak. A független tanárszakszervezet az oktatási minisztérium figyelmeztetése ellenére ötnapos sztrájkra szólított fel. Szemtanúk szerint a diákság a tüntetők tömegéhez csatlakozott a nagyvárosok főterein.

A hétvégén tiltakozások robbantak ki Umm Kaszrban, az ország egyetlen mélyvizű kikötővárosában is. A rendvédelmi szervek és a tüntetők összecsapásaiban legalább 120 ember sérült meg. Az iraki kormány emberi jogi bizottsága szerint a biztonsági erők könnygázzal oszlattak, és figyelmeztető lövéseket is leadtak.

Umm Kaszr kikötőjében egy három napja tartó ülősztrájkot követően szombaton mérgesedett el a helyzet. Szemtanúk arról számoltak be, hogy a biztonsági erők megtámadták a több mint ezer tüntetőt a kikötő kapujánál. Korábban a kormányzat emberi jogi bizottsága a blokád feloldására szólította fel a tiltakozókat. A kikötő, amelynek működését teljesen fel kellett függeszteni az ülősztrájk miatt, roppant jelentőséggel bír az iraki gazdaság számára.

Az elmúlt egy hónapban kirobbant két tiltakozási hullámban legalább 260-an meghaltak a tüntetők és a hatóságok összecsapásaiban, s több mint 11 ezren megsebesültek. A tüntetők a 2003-as amerikai megszállást követően kialakult politikai rendszer mélyreható változását akarják elérni, amelynek hatása miatt szerintük széles körű a korrupció, magas a munkanélküliek aránya és rosszul működik a közszolgálat.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!