cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. október 30., 14:25

Itt a bizonyíték, hogy Jakab nem mond igazat: hangfelvétel igazolja kollégánk állításait

Jakab Elemér, a Most-Híd parlamenti képviselője nem mondott igazat, amikor azt állította, hogy kollégánk provokálta őt tegnap a szlovák parlament épületében. Ezt bizonyítja a politikus és az újságíró közt zajló beszélgetés felvétele is, amelyet most közzéteszünk.

Jakab Elemér
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: TASR

„Ő provokált engem. Kihívta a rendőrséget, hogy cirkuszt idézzen elő, de kudarcot vallott, mert bíróságra adom.” Jakab Elemér, a Most-Híd parlamenti képviselője több lapnak is ezt nyilatkozta, miután tegnap a szlovák parlamentben politikushoz méltatlan módon kitépte kollégánk, Somogyi Szilárd kezéből a telefonját csak azért, mert újságírónk kellemetlen kérdést tett fel neki.

Mint azt tegnap megírtuk, kollégánk azután kérdezte Jakabot, hogy

szerkesztőségünk birtokába kerültek olyan dokumentumok, amelyek azt igazolják, hogy Jakab Elemér 0,50 euró, azaz ötven cent órabérért alkalmazott szegény sorsú embereket az ország keleti részében.

Annak igazolására, hogy az információnk nem légből kapott, álljon itt egy – az üggyel kapcsolatos – munkaszerződés másolata:

Újságírónk először megrökönyödve vette tudomásul, hogy a politikus kicsavarja kezéből a telefont. Majd, amikor látta, hogy Jakab magánál tartja azt, és úgy megy tovább zavartalanul a parlamenti garázsok felé, munkatársunk a parlament biztonsági szolgálatától kért segítséget.

Ők arról tájékoztatták, hogy nem járhatnak el ilyen ügyben, viszont felajánlották, hogy hívja ki az állami rendőrséget. Ez meg is történt, és munkatársunk részletes leírást adott az esetről a kiérkező rendőröknek.

Tegnap kiderült az is, hogy

Jakab a nála levő újságírói telefont megpróbálta manipulálni – vélhetően azzal a céllal, hogy a beszélgetést törölje.

Ezt maga Jakab Elemér is elismerte az Omediach.sk portálnak. A portál szerint Jakab elmondta azt is, hogy nem tudta törölni a beszélgetést, mivel csak nullákat látott a kijelzőn.

Somogyi Szilárd elmondta, hogy egy régi, nyomógombos Nokia telefont használ, amelynél ha kikapcsolják a hangfelvételt, akkor visszaáll a számláló nullás helyzetbe. A felvétel akkor kapcsolódhatott ki, amikor Jakab a telefont kitépte Somogyi kezéből. A felvétel addigi része viszont megmaradt, amelyet most bemutatunk olvasóinknak. A felvétel mindössze fél perces, ám jól bizonyítja, hogy Jakab nem mondott igazat a médiának nyilatkozva, amikor azt állította, hogy kollégánk provokálta őt.

Nem Jakab volt azonban az egyetlen, aki félrevezette és tudatosan manipulálni igyekezett a közvéleményt. Több – köztük szlovákiai magyar – sajtótermék is úgy állította be Jakab kirohanását, mint ha az két politikus vitájáról szólt volna.

Ugyan Somogyi Szilárd 2010-2012 között valóban parlamenti képviselő volt, mandátuma azonban hét évvel ezelőtt megszűnt. Azóta pedig – kisebb megszakításokkal – újságíróként tevékenykedik, tegnap a parlamentben is ebben a minőségében volt jelen – az újságírókat megillető jogokkal és felelősséggel.

A tegnapi eset a fenti állításokkal szemben tehát nem két politikus (egy jelenlegi és egy korábbi képviselő) incidense volt. Sokkal inkább arról szólt, hogy egy politikus hogyan próbál megfélemlíteni egy számára kellemetlen kérdést feltevő újságírót.

Ahogyan arra már tegnap rámutattunk, a történethez hozzátartozik, Somogyi Szilárd korábban több ízben foglalkozott már Jakab Elemér viselt dolgaival. Somogyi volt például az, aki utánajárt a képviselő kétes eredetű, Ukrajnából származó diplomájának is. Jakab mostani vádaskodása azért is érthetetlen, mert az ominózus diplomaügyben elég lett volna felmutatnia szakdolgozatát, ahhoz, hogy tisztázza magát az ügyben. Ezt azonban a mai napig nem tette meg.

Jakab Elemér
Galéria
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.