2019. július 15., 13:16

A csetneki Szűz Mária-templom

A Bebek családból kivált Csetneki család székhelye a gömöri vasbányászat fellendülésekor, 1328-ban kapott városi kiváltságokat Zsigmond királytól. A család legjelentősebb személyisége Csetneki László, aki esztergomi kanonok, prépost, a királyi kápolna ispánja, a királyné kancellárja, esztergomi érsek volt. Neki nagy része lehetett a templom gazdag falképdísze létrejöttében.

csetneki Szűz Mária-templom
Médialapozó
Fotó: Görföl Jenő

A háromhajós, kétszentélyes, boltozott gótikus bazilikát a 14. század első felében építették egy korábbi 13. századi templom helyén. A 15. században készült a mai csillagboltozatos, négy boltszakaszos, 20 méter hosszú nagy szentély. Az oldalhajók 15 méter hosszúságúak.

A napjainkban az evangélikus egyház tulajdonában levő templom legszebb értékei a különböző korokban festett faliképek.

Fotó:  Görföl Jenő

A legrégebbi, 1350 körüli a szentély északi falán látható Passió-ciklus nyolc képe, a Jeruzsálemi Bevonulás ábrázolásától a Keresztvitelig. A főhajó északi falán a 14. század végéről valók a Szűz Mária és Jézus Krisztus életéből való képek.

A két oldalhajó közül az északiban látható a Keresztre feszítés és a Halál diadala. A déli oldalhajó képciklusai Zsigmond idejében készültek, és a hét szabad művészetet és Jézusnak a talentumokról szóló példabeszédét jelenítik meg. A főhajóhoz kapcsolódó félkörívek bélletében a magyar szent királyokat és Szent Zsigmond portréját láthatjuk.

csetneki Szűz Mária-templom
+5 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!