cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2019. április 26., 15:35

Az érinthetetlen Jakab Elemér II. rész: Halmozottan előnyös helyzetben

Ahogy azt a Híd párt elnökségi tagjáról és parlamenti képviselőjéről, Jakab Elemérről szóló sorozatunk nyitórészében megírtuk, véleményünk szerint Jakab félrevezette a pozsonyi törvényhozás összeférhetetlenséget vizsgáló bizottságát azzal, hogy elhallgatta tiltott vállalkozási tevékenységét, amelyet a saját maga által tulajdonolt Emi Kft. Nagyráska nevű társaságban végzett.

Jakab Elemér
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: TASR

Vizsgálódásaink közben lettünk figyelmesek arra, hogy Jakab Elemér nemcsak a saját vállalkozásában van otthon, hanem hosszú évek óta mint az éppen aktuális pártjának közkedvelt küldötte nagy forgalmat bonyolító mamutvállalatoknál is kényelmes funkciókat tölt be.

Addig, amíg az embert meg nem választják valamilyen magasabb közfunkcióba, ennek jogi akadálya nincs, így ha valaki szeret sok cégben „benne lenni“, csak a lehetőségei szabnak ennek határt. Talán így fordulhatott elő, hogy amikor Jakab Elemér parlamenti képviselői pozícióba került, megfeledkezett az egyik ilyen állásáról, amelyről a törvény előírása szerint 30 napon belül meg kellett volna válnia. Sajnos a már említett összeférhetetlenségi bizottság előtt erről az állásáról sem tett említést.

Miről, milyen esetekről van szó konkrétan? Talán kevesen tudják, de Jakab Elemér – bár ezt a tényt elhallgatja rövid életrajzában – hosszú évekig az MKP tagja volt, és itt vett rakétarajtot az iparvállalatoknál betöltött karrierje. Ezek főleg nagy, egykori állami vállalatok vagy az azokból létrejött részvénytársaságok (Východoslovenská energetika a.s., Lesohospodársky majetok š.p., Hydroconsult a.s.) igazgatótanácsi vagy felügyelőbizottsági tagságát jelenti. Ide a pártja jelöltjeként került, szokás ugyanis, hogy a kormányon levő pártok bizalmi embereiket beültetik az állami vállalatok vezérkarába.

Érdeklődtünk az akkori MKP vezetés néhány tagjánál, Jakab mivel vívta ki a bizalmat, hogy nemcsak, hogy ilyen magas pozícióba delegálták, hanem több nagyvállalatnál is betölthetett ilyen kényelmes posztot.

Csáky Pál a ma7.sk-nak ezt azzal indokolta, hogy

Jakab a szokásosnál is jobb baráti viszonyt alakított ki a párt akkori elnökével, Bugár Bélával.

Tudomása szerint Bugár nemcsak politikai értelemben volt ez esetben keresztapa, hanem a szó egyházjogi értelmében is keresztapaságot vállalt Jakabéknál. A közeli viszony ágyazott meg aztán annak, hogy Jakab a párt kiküldöttje, „embere“ lett ezeknél a nagyvállalatoknál.

Csáky elmondása szerint ezek a döntések a párt gazdasági bizottságában születtek, amely munkájában egyre inkább önjáróvá vált, s az elnökségnek kevés rálátása volt erre.

Az általunk megszólított további néhány akkori vezetőségi tag, Csákytól függetlenül ugyanilyen értelemben nyilatkozott, meglepetésünkre viszont nevük elhallgatását kérték.

Jakab Elemér tehát élte a politikusok mindennapi életét, s talán rutinosan vette, hogy 2004-ben a Szlovák Gázművek delegálta őt a Pozagas Rt. nevű társaságba, amely Szlovákia földalatti földgáztárolói kapacitásának majd 20%-át tartja fenn. A témában nem vagyunk szakemberek, annyit viszont érdemes elmondani, hogy a malackai (Malacky) székhelyű vállalat az Erdőhát (Záhorie) egykori, de immár kimerült földgázlelőhelyeit alakította át tárolókká, amelyek így most több milliárd köbméter gáz tárolására váltak alkalmassá.

Jakab Elemér ebben a vállalatban egészen 2010. október 22-ig volt a felügyelőbizottság tagja. A földgáztárolás a számok alapján szokatlanul jó üzlet, Jakab ténykedése idejében 30 millió euró éves forgalom mellett majd‘ 15 millió hasznot értek el. Ez megközelítőleg 50%-os haszon, amely igazán kellemessé tesz minden kapcsolatot ezzel a vállalattal.

Föld alatti gáztárolók felszíni vezetékrendszere. Fotó. TASR
Föld alatti gáztárolók felszíni vezetékrendszere. Fotó. TASR

Talán ez lehetett az oka, hogy miközben Jakab Elemér 2010 júliusában letette a parlamenti képviselői esküt, immár a Híd párt színeiben, megfeledkezett arról, hogy a földgázosoknál betöltött felügyelőbizottsági tagságáról lemondjon.

Erre a törvény 30 napot adott.

Jakab Elemér cégbírósági adata a funkció befejezésének tényleges dátumáról.
Jakab Elemér cégbírósági adata a funkció befejezésének tényleges dátumáról.

A lemondásra csak a képviselői eskü után több mint negyed évvel került sor, amivel Jakab megsértette a közszereplőkre vonatkozó törvényt és mivel nem a saját egyszemélyes kft-jéről volt szó, így azt a forgatókönyvet sem vehette elő, hogy ő ugyan időben lemondott, de a cég nem továbbította az erről szóló döntést a hivatalok felé. (Erről bővebben lásd múlt heti írásunkat).

Jakab, talán mert jobb megoldás nem látszott, úgy döntött, hogy a Pozagas felügyelőbizottságában betöltött állását egyszerűen be sem írja a közszereplői jelentésébe. Így ami nincs, arról nem lehet lekésni, s amiatt meg nem lehet hat hónapnyi képviselői fizetésnek megfelelő büntetést kiróni.

Jakab Elemér képviselői jelentése az általa betöltött pozíciókról 2010 évben.
Jakab Elemér képviselői jelentése az általa betöltött pozíciókról 2010 évben.

A kérdést, hogy miért hallgatta el ezt a funkcióját, fel szerettük volna tenni magának az érintettnek, Jakab Elemérnek is. Ám ahogyan azt megírtuk korábbi cikkünkben is, amikor meghallotta, hogy milyen témában keressük, letette a telefont, s újabb hívásainkra már nem jelentkezett.

Ezután a Híd párt szóvivőjének küldtük el a Jakab Elemérnek szánt kérdéseket. A Híd képviselőjének Debnár Klára által küldött válasza azonban meglehetősen rövid volt: „a parlament illetékes bizottsága összeférhetetlenséget nem állapított meg, ugyanis minden törvényes feltételnek megfeleltem. Ezekkel a hamis állításokkal közel tíz év elteltével nem áll szándékomban foglalkozni.“

Mivel a hozzáférhető dokumentumok azt mutatják, hogy Jakab Elemérnek a Pozagas Rt-ben szerintünk törvényellenesen betöltött pozíciójáról nem tárgyalt a parlament összeférhetetlenségi bizottsága, ezért annak elnökét Vladimír Slobodát kérdeztük erről, aki megerősítette, hogy ez a kérdés nem képezte a bizottság munkáját.

Eddig tehát a történet, amely újabb bizonyítéka annak, hogy egyes politikusoknak mindent szabad. Hasonló ügyben több közszereplőt sújtott hat havi képviselői fizetésnek megfelelő (több mint 12 ezer euró) büntetéssel az összeférhetetlenséget vizsgáló bizottság. Ezek közül – mint ahogyan arra korábbi cikkünkben is utaltunk – talán a legismertebb Igor Matovičnak, az OľaNO párt elnökének az esete, akinek 21 napos késés miatt kellett ilyen büntetéssel szembenéznie.

Jakab Elemér „érinthetetlenségét” feldolgozó sorozatunk következő részében a képviselő egy harmadik aktáját nyitjuk meg.

Jakab Elemér
Galéria
+4 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.