2018. április 19., 09:03

Torna és Somorja is díjazott

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága először ítélt oda elismerést felvidéki műemléknek. Az épített örökség megóvásáért, megújításáért vagy hasznosításáért adományozott 2018-as díjakat a Műemléki Világnap alkalmából adták át Szentendrén. A szakmai elismeréseket eddig soha nem osztották ki Magyarország határain kívül.

Icomos
Médialapozó
Fotó: Hainer István

„Nem az épület rangján múlik, hanem azon, hogy milyen szakszerűséggel, kitartással, milyen környezetben tudták létrehozni ezt a helyreállítást vagy milyen közösségformáló erővé tudták teremteni a helyszínt. Azt hiszem, hogy mindkét helyszín példamutató abból a szempontból is, hogy olyan körülmények, adottságok mellett is lehet értéket teremteni, amiben ez a két helyszín volt. Elsősorban az emberek hozzáállásán múlik” – nyilatkozta a díjátadón Nagy Gergely, az ICOMOS MNB elnöke.

Középkori freskók Tornán

Idén azonban a magyarországi kitüntetettek mellett Icomos-díjjal ismerték el a Tornai Nagyboldogasszony Római Katolikus Templom régészeti feltárását és felújítását. A műemléki kutatást 2007-ben kezdték és teljesen ismeretlen falképekre bukkantak. 

„Nagyon örülünk, nagy megtiszteltetés számunkra és úgy érezzük, hogy a 7 éves nagyon kemény munkánknak a gyümölcse és elismerése ez a díj” – mondta a kitüntetés kapcsán Juhász Attila, tornai katolikus plébános. „Természetesen a templomnak a nagyobbik része még nincs felújítva. Csak a szentély. Ott találtuk meg ezeket a nagyon érdekes középkori freskókat, de még a jövő, a következő évek feladata lesz, hogy ezt a felújítást befejezzük” – tette hozzá.

Fotó:  Hainer István

A templom felújítása az egész közösség számára fontos. A településen azt remélik, a rengeteg munka hasznot hoz majd a turizmus szempontjából. 

„A környezetet is egy kissé olyanná sikerült tenni, hogy az a turistákat is oda vonzza. Természetesen megtartva az emlékeket és a műemlék hivatását – tudtuk meg Oravec Attilától, Torna polgármesterétől.

„a somorjai református templom az alázatra tanít”

A „Közös örökség – közös felelősség” elnevezésű rendezvényen Példaadó Műemlékgondozásért díjat adományoztak György András somorjai református lelkésznek is, aki éveken keresztül a somorjai református templom műemléki értékeinek feltárásáért és közkinccsé tételéért dolgozott. 

„Nem a személyemnek szól ez, hanem sokkal inkább a Somorjai Református Egyházközség elmúlt 10 egynéhány évben fokozódó közösségi, gyülekezet-szervező és egyértelműen a város életét, jövőjét szolgáló munkának” – mondta György András.

A református lelkész szerint a műemléki felújítást kötelességének érezte, mivel Somorjának a Felső-Csallóközben magyar végvárnak kell lennie, különben a kulturális és társadalmi örökség könnyedén elveszhet.

„Ha az ember belép a templomba, akkor egyfajta spontán alázat érinti meg, mert a műemlék és kifejezetten a somorjai református templom az alázatra tanít. Hiszen azok a régészeti és levéltári kutatásokból előjött információk, amelyek már a birtokunkban vannak, azt bizonyítják, hogy még a honfoglalást megelőző időszakban állt itt Szent György tiszteletére emelt oltár” – mondta a református lelkész.

Fotó:  Hainer István

A rendezvényen elhangzott: nem kidobott pénz a műemlékek óvása és felújítása, hiszen csak így ismertetheti meg azokat a következő nemzedék. Az Icomos-díjak átadásának több évtizedes hagyománya van már. Az elismerések mellett citrom-díjat is kiosztanak, hogy felhívják a figyelmet a káros társadalmi jelenségekre. A pozitív elismeréseket azonban azok kapják, akik a műemlékvédelem területén kiemelkedőt és követendőt alkottak. 

Icomos
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék