magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2019. november 9., 10:17

Több ezresre duzzasztanák fel a Somorja melletti Annamajort

Annamajoron (Miloslavov) az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt a lakosok száma. Míg 2009-ben 1 670 lakost számláltak, addig 2018-ban már 3 035 lakos volt hivatalosan a községben.

mil2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában
Fotó: Wikipedia

Az úgynevezett szatellitfalvak Pozsony vonzáskörzetében terjedtek el. Az ideköltöző új (leginkább szlovák nemzetiségű) lakosok számára a kedvezőbb ingatlanárak és a vidéki, csendes élet lett rendkívül csalogató. Máig egyik fontos indoka a betelepülőknek a helyi ingatlanok ára. Pozsonyban ugyanis méregdrágák a lakások, azok áraiból a környező falvakban akár kertesházat is vehetnek az érdeklődők.

Viszont a falura költözés sem minden téren megfelelő. Az új lakosok, akik számara a Pozsony körüli vidék szinte ismeretlen,

csak beköltözésük után szembesülnek a különböző problémákkal. Ilyen az infrastruktúra és a megfelelő színvonalú szolgáltatások, például a szlovák iskola hiánya, avagy az időigényes utazás.

A beköltözők nagy része számára ugyanis az adott falu csak alvótelepülésnek számít, mivel továbbra is a fővárosban dolgoznak, így naponta kénytelen ingázni.

Az egyes szatellitfalvak és a főváros között ingázók miatt óriási dugók alakulnak ki az utakon. Nem jobb a helyzet a vasúti közlekedés terén sem.

Az emberek panaszkodnak az iszonyatosan túlzsúfolt Regiojet járataira, amely még mindig csupán egy vágányon közlekedik, ezért a járatokat sem tudják sűríteni.

Nem utolsó sorban pedig említsük meg a betelepülő szlovákok és az őshonos magyarok között felmerülő konfliktusokat is az egyes falvakban, amelyek főleg a nyelvhasználat és a hiányzó szlovák óvoda- és iskolahálózat terén csúcsosodnak ki.

Ennek ellenére még mindig érkeznek újabb és újabb lakosok a Pozsony körzetébe tartozó falukba, akiket nem rettentenek el a fent említett problémák sem.

Annamajor, mint a szatellitfalvak pozitív példája

A szlovák Sme napilap nem régiben megjelent írásában éppen egy ilyen szatellitfalu problémáira és annak orvoslására hívta fel a figyelmet. Fogalmazásuk szerint ugyanis ezek a szatellitfalvak mindinkább kezdenek szervezetlen fecskefészkekre hasonlítani.

Ennek kapcsán éppen a szenci járásbeli Annamajor (Miloslavov) nevezetű település lehet a jövőben pozitív példája annak, hogyan is nézz ki egy ideális helyzet - írja a lap.

Annamajort a szenci járáshoz sorolták Dénesdivel, Gútorral, Szemettel és Csöllével együtt. Somorjától mindössze 9 kilométerre található, a 63-as főúttól pedig 3 kilométerre. A csallóközbe behatoló autópálya pedig szinte érinti a falut. Tőle keletre fekszik Erzsébetmajor, majd továbba dunaszerdahelyi járásbeli Vörösmajor, ami szintén több ezresre duzzadt.

Annamajoron az elmúlt évtizedben drámaian megnőtt a lakosok száma.

Míg 2009-ben 1 670 lakost számláltak, addig 2018-ban már 3 035 lakos élt hivatalosan a faluban.

Természetesen jóval magasabb számot kapunk, ha hozzáadjuk azt a további mintegy 1000-1500 személyt, akik nem rendelkeznek állandó lakhellyel, de ugyancsak a településen élnek.

A beköltöző új lakosok folytán az önkormányzatnak különböző problémákkal és nehézségekkel kellet szembesülnie. Ilyen a helyhiány az óvodákban és iskolákban, az ún. részadó befizetésének elmulasztása, avagy a mindennapi ügyek lebonyolításához kapcsolódó pénzügyi eszközök hiánya. 

Mindeközben a lakosok életminősége és igényei folyamatosan növekednek. Ez okból a település idén áprilisban egy urbanisztikai-építészeti pályázatot hirdetett meg, amely a faluban kialakult új viszonyokat veszi figyelembe.

Az eredeti tervek szerint kizárólag családi- és lakóházak épültek volna a faluban. Az önkormányzat azonban előterjesztette azt az elképzelést, hogy a tervekbe belefoglalják a lakossági szolgáltatások fejlesztését is.

Fotó:  Archinfo/Michal Bogár

Egy új központ létesítése

A Nové polyfunkčné centrum Obce Miloslavov (Annamajor község új többfunkciós központja) nevezetű pályázat győztes tervét Michal Bogár, Mária Bogárová, Ema Ruhigová és Roman Ruhig tervezők készítették.

Eszerint a jövőben összekapcsolnák Annamajort (Miloslavov) a településhez tartozó Erzsébetmajorral (Alžbetin dvor). Ugyanakkor a két település között egy új, többfunkciós központ létesülne.

Az új centrumba pedig további 3600 új lakos érkezhetne.

Eközben számolnak azzal is, hogy szükséges lesz egy új iskolai központ kialakítása, de tervben van egy uszoda, sőt, egy tó  létesítése is a közelben.

A beküldött pályázatok közül külön értékelték azt az ötletet, hogy a két településrészen található parkokat összekapcsolják, illetve a vasútállomást áthozzák az új központba. Az építészek azt is fontolgatják, hogy meghosszabítják a Dénesdi (Dunajská Lužná) felé vezető közutakat.

Több fázisban zajlanak az építkezések

A projekt első fázisában összekötik a két településrészt, új lakóépületek épülnek, és egy új út is, amely tehermentesíti a forgalmat. A falu keleti részén pedig megkezdődik a kerülőút megépítése, amely egy körforgalom segítségével leválik a C1-es útról és Hideghét (szlov. Studené, Dunahidas része) felé folytatódik.

A második fázisban megépül az iskolai központ, amelyhez művészeti iskola, futball- és futópálya is tartozik majd. Azon a területen, melyen az építésekhez felhasznált kavicsot kibányásszák, egy tavat terveznek létesíteni. Köré később egy rekreációs övezet épülne.

Az építkezések harmadik szakaszában újabb lakóházak épülnének, továbbá egy uszoda, és átmeneti szállásként funkcionáló létesítmények. Tervben van parkolóhelyek kialakítása is.

Feltételezések szerint 2030-ig több ezer új lakossal számolhat Annamajor, így lakosainak száma elérheti akár a 10 ezret is.

Így nézne ki Annamajor új központja.
Így nézne ki Annamajor új központja.
Fotó:  Archinfo/Michal Bogár

 

mil2.jpg
Galéria
+3 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.