2019. november 25., 20:23

Növelnék a magyar–szlovák földgázvezeték szállítókapacitását

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Peter Žiga szlovák gazdasági miniszter november 25-én Felsőzellőben tárgyalt. A nagykürtösi járási település kompresszorállomásán főként energetikai kérdésekről esett szó.

Felsőzellő
Médialapozó
Fotó: Kaszmán Zoltán

A Magyar Gáz Tranzit Zrt. és szlovákiai partnere, az Eustream a.s. között még 2012 májusában köttetett meg az a beruházási megállapodás, amely biztosította az új, 111 kilométer hosszú, kétirányú, nagynyomású gázvezeték kiépítését, összekötve a magyar és a szlovák földgázszállító vezetékrendszert, melynek két végpontja a magyarországi Vecsés és a szlovákiai Felsőzellő. Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök 2014 márciusában át is adta a két ország földgázhálózatát összekapcsoló földgázvezetéket. A projekt jelentős mértékben hozzájárul az európai energiabiztonság megteremtéséhez, ezen belül is előmozdítja a közép-európai régió gázellátásának jövőbeli biztonságát.

„Nem világos, hogy Ukrajnán keresztül jövő év elejétől kap-e gázt ez a térség. Fel kell készülnünk erre. Először is meg kell oldani, hogy Magyarországon belül, nyugati és északi irányú betáplálással ellássuk Kelet-Magyarországot, az ehhez szükséges infrastruktúrafejlesztés idén év végéig készen lesz. A második házi feladat, hogy végig kell vinni a szerb-magyar határt keresztező gázvezeték fejlesztését és kapacitáslekötési eljárását. Ez szintén folyamatban van. A harmadik pedig, hogy a szlovák barátainkkal készen legyünk arra, hogy a keleti irányú ellátás megszűnése esetén akár Szlovákiából Magyarországra, akár Magyarországról Szlovákiába a jelenleginél nagyobb mennyiségű gázt tudjunk szállítani“ – közölte a külgazdasági és külügyminiszter, majd hozzátette:

2021 októberétől létre tud jönni egy olyan észak-dél, pontosabban dél-észak irányú gázszállítási folyosó, amely orosz gázt tud majd szállítani Törökországból – Bulgárián, Szerbián és Magyarországon keresztül – egészen Szlovákiáig.“

A gázvezeték jelenlegi szállítókapacitása szlovák-magyar irányban 4 milliárd m3/év, magyar-szlovák irányban pedig 1,6 milliárd m3/év. Ezt a szállítási mennyiséget szeretnék a jövőben növelni. Szijjártó elmondása szerint a két ország rendszerirányító, energiakereskedő és rendszerüzemeltető vállalatai megkezdték azt a munkát, amelynek nyomán a jövő év elejétől a magyar-szlovák interkonnektor a mostaninál jóval nagyobb kapacitáson tud majd gázt szállítani: „Különböző műszaki fejlesztésekkel elérhető lesz a 7-7 milliárd köbméternyi szállítási mennyiség irányonként. Ez már kellő biztonságot ad Szlovákiának és Magyarországnak is ahhoz, hogy amennyiben tartósan kiesik a keleti gázszállítási irány, el tudjuk látni a lakosságot és működtetni tudjuk mind a szlovák, mind a magyar ipart.

Fotó:  Kaszmán Zoltán

Peter Žiga röviden felidézte a projekt alakulásának történetét, majd hangsúlyozta, hogy a témában még mindig nincs megegyezés Oroszország és Ukrajna között.

Higgyék el nekem, hogy sem a portugálokat, sem a spanyolokat, sem a franciákat nem fogja érdekelni, hogy Szlovákia és Magyarország kap-e gázt. Nekünk kettőnknek kell együttműködnünk“ – fűzte hozzá.
Felsőzellő
+3 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.