cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2018. április 28., 06:06

Mit ér a nyelv, ha magyar? – konferencia a hivatali magyar nyelvhasználat kérdéseiről a Kárpát-medencében

2018. április 26-án Brüsszelben, az Európai Parlament épületében „Jog és valóság - Mit ér a nyelv, ha magyar?” címmel konferencia zajlott a hivatali magyar nyelvhasználat kérdéseiről a Kárpát-medencében.

brusszel_konferencia_04
Galéria
+4 kép a galériában
Fotó: MKP

A rendezvényt Pappné-Farkas Klára, a HUNINEU Alapítvány Igazgatóságának elnöke nyitotta meg és moderálta.

Menyhárt József (egyetemi oktató, az MKP elnöke) a szlovákiai nyelvhasználatról tartott bevezető előadást, amelyben a jogi szabályozásban található és a gyakorlatban tapasztalható főbb problémákra mutatott rá.  Őry Péter a Pro Civis polgári társulásnak a törvények fordítása területén végzett tevékenységét, a törvénytár.sk oldalt mutatta be.

Fotó:  MKP

Szabómihály Gizella (egyetemi oktató) a terminológiai fejlesztés gyakorlati problémáiról beszélt. Horony Ákos (jogász,  a JURISTA polgári társulás elnöke) a nyelvi jogok érvényesítését támogató „Velemjáró” mobilalkalmazást mutatta be és egy jelenleg megalapítás alatt álló önkormányzati társulásról szólt, amely a magyarlakta települések összefogásával jön létre hamarosan a hivatali magyar nyelvhasználat támogatására. Ezt követően Salamon Boróka Emese (egyetemi oktató, Erdély) a hivatali magyar nyelvhasználat romániai helyzetéről számolt be.

Fotó:  MKP

Szilágyi Miklós (jogász,  a Magyar Nemzeti Tanács nyelvi bizottságának elnöke) a vajdasági joggyakorlatot mutatta be példákkal szemléltetve, végül Csernicskó István (egyetemi oktató, Kárpátalja) az ukrajnai magyarokat és a magyar nyelvhasználatot sújtó, az utóbbi években zajló folyamatokról számolt be.

A rendezvény végén Csáky Pál európai parlamenti képviselő mondott köszönetet a résztvevőknek.

Fotó:  MKP

Az európai parlamentben jelenleg több kezdeményezés is folyamatban van az őshonos kisebbségek jogainak erősítésére, a Minority Safepack polgári kezdeményezés további sikere szempontjából is hasznos lehet, hogy az európai döntéshozók közelebbi betekintést nyerhettek a kisebbségi nyelvhasználat, a kisebbségi jogérvényesítés kérdéskörébe. A konferencián elhangzottak is bizonyították, hogy uniós szinten is nagyobb támogatást igényel a kisebbségi jogok érvényesítése.

A rendezvény a HUNINEU és a Jurista polgári társulás szervezésében jött létre.

 

brusszel_konferencia_04
Galéria
+4 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.