2019. október 23., 12:13

Megérkeztek a pártok reakciói az MKP elnökségének tegnapi döntésére

A pártok sajtónyilatkozatban reagáltak az MKP Országos Elnökségének tegnapi döntésére. Megoszlanak a vélemények. 

Menyhárt Jószef, Simon Zsolt, Bugár Béla
Fotó: TASR

A Híd szerint az MKP elnöksége történelmi lehetőséget szalasztott el, a Magyar Fórum üdvözli a döntést, az Összefogás szerint újrakezdődhet az őszinte párbeszéd az összefogásról.

Híd: történelmi lehetőséget szalasztott el az MKP

A Most-Híd szerint

a Magyar Közösség Pártja Országos Elnöksége történelmi lehetőséget szalasztott el azzal, hogy elvetette a három párt delegációja által megfogalmazott közös javaslatot.

Az abban megfogalmazott irányelvek egy közös választási lista létrehozásának szilárd alapját biztosították (volna) - fogalmaz a párt közleménye. Most, amikor a szlovákiai magyarságot megszólítani kívánó szubjektumok osztódással szaporodnak, felkínáltuk a legésszerűbb és leghatékonyabb megoldást, és ami a legfontosabb: a formálódó egységből, illetve az erről szóló tárgyalásokból senkit sem kívántunk kizárni. 

A közösségi érdek nem bukhat el sem egyéni ambíciók, sem egy átláthatatlan finanszírozású újonnan alakult mozgalom miatt

- zárul a Híd sajtónyilatkozata.

A józan ész győzelméről beszél a Magyar Fórum

A Magyar Fórum üdvözli, hogy

az MKP-ban győzött a józan ész, és nem szövetkezik a rosszal, Robert Fico koalíciós partnerével. 

Reméljük, hogy mihamarabb visszatérünk a tárgyalóasztalhoz, és a Magyar Fórum, az MKP, az Összefogás, illetve a civil szervezetek közösen olyan egységes és méltó magyar alternatívát alakítanak ki, ami a jó oldalon áll, ezzel is előmozdítva a kormányváltást és Szlovákia jobb irányba történő változását.

Összefogás: Kezdődhet az őszinte párbeszéd az összefogásról

Az Összefogás mozgalom üdvözli az MKP elnökségének keddi döntését a két párt delegációja által letárgyalt paktum elutasításáról.

Közös listát csak minden fél bevonásával, transzparens módon és őszinte párbeszéd útján lehet létrehozni

- fogalmaz a frissen bejegyzett párt lapunknak eljuttatott reakciójában.

Ezek a feltételek eddig nem teljesültek. A sajtóba kiszivárgott információk alapján ráadásul a múlt pénteken olyan javaslat született, amely tartalmi és perszonális okok miatt elfogadhatatlan lett volna az Összefogás számára, és a közvélemény reakciója alapján a választók többsége számára is.

Az MKP elnöksége annak tudatában utasította el a Híd által kezdeményezett paktumjavaslatot, hogy tisztában volt az Összefogás és a további partnerek jól ismert álláspontjával.

Az Összefogás célja a minél szélesebb közös magyar lista létrehozása, ehhez az összes érintett fél bevonásával megkezdett őszinte és transzparens tárgyalásokra van szükség. Újra kell gombolni a kabátot! Az Összefogás, ahogy eddig is tette, minden komoly tárgyalási megkeresésre pozitívan reagál, mivel célja a magyar-magyar együttműködés megteremtése – ez a küldetése.

Továbbra is ragaszkodni fogunk korábban ismertetett elveinkhez és prioritásainkhoz:

összefogás és megújulás kell, egyértelműen kimondott és vállalt kormányváltás, valamint a magyarság és Dél-Szlovákia fejlődése szempontjából kulcsfontosságú lépések átültetése

- zárul az Összefogás nyilatkozata.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.