2019. október 23., 10:51

Villáminterjú Menyhárt Józseffel: „Mindenkinek ott kell lennie a tárgyalóasztalnál”

Az MKP nyitottnak mutatkozott arra, hogy a Híddal kezdeményezze egy választási párt kialakítását, de hogy ebből ne maradjanak ki a többiek sem, úgy gondoljuk, hogy ezt a történetet minden egyes szereplőjének közösen kell tovább folytatnia – vélekedik Menyhárt József, a Magyar Közösség Pártja elnöke, akit pártja Országos Elnökségének tegnapi döntése után kérdeztünk. Villáminterjúnk.

MKP OT, 2019.10.12. Pozsony

Az MKP elnöksége tegnap nemet mondott a Híddal kötendő, múlt héten nyilvánosságra hozott megállapodástervezetre. A döntést a megváltozott politikai helyzettel indokolták. Mit jelent ez közelebbről, hogyan kell ezt érteni?

Tegnap bejegyezték az Összefogás mozgalmat, ezzel pedig hivatalosan is megalakult a felvidéki magyarság ötödik pártja. Olyan egységet akarunk létrehozni, mint amilyen létrejött 1998-ban, ezért senkiről nem akarunk úgy dönteni, hogy nincs jelen a tárgyalásokon. Nem volna fair valakiről a távollétében dönteni. Ezért úgy gondoljuk, hogy

minden politikai szubjektum, amely felelősséget érez a megegyezés és a felvidéki magyar politikai képviselet iránt, annak ott kell lennie a tárgyalóasztalnál.

Tegnap tehát arról döntött az Országos Elnökségünk, hogy az Országos Tanács döntésével párhuzamban folytassuk a megkezdett tárgyalásokat, de olyan módon, hogy noha ennek alapját a Híd-MKP megegyezésnek kell szolgáltatnia, mert ennek a két pártnak a legnagyobb a felelőssége, de most már a kisebb pártoknak sem szabad kimaradniuk ebből. Felelősséget kell vállalniuk nekik is a döntésből.

Nem lehet, hogy megosztottságunk oda vezessen, hogy a magyar politikai szubjektumok külön induljanak a parlamenti választáson.

Hogy ez ne történjen meg, az MKP kezdeményezésére egy egyeztetést hívtunk össze az öt párt vezetőivel hétvégére.

Több információ is kiszivárgott a sajtóban arról, hogy az MKP és a Híd delegációja miben egyezett meg egymással, és hogy milyen feltételek mellett képzelte el a két párt esetleges együttműködését, közös indulását. Mit nem tudott elfogadni ezek közül az MKP elnöksége?

A tárgyaló delegáció egy javaslatot terjesztett be, amelyet az elnökség a mi részünkről elutasított.

További tárgyalásokra van szükség, hogy mindenki megtalálja a szerepét a közös magyar listán.

Nem bocsátkoznék kiszivárogtatott sajtóinformációk magyarázatába, ezek csak zavarják a magyar egység kialakítását. Arra hagyatkoznék, amit az Országos Elnökségünk tegnap kimondott: az Országos Tanács (OT) Nádszeg óta (június 29. - szerk. megjegyz.) választási pártban gondolkodik. Az OT hajlandó volt és nyitottnak mutatkozott arra, hogy a két nagy párt kezdeményezze ennek a választási pártnak a kialakítását. De hogy ebből ne maradjanak ki a többiek sem, úgy gondoljuk, hogy ezt a történetet minden egyes szereplőnek közösen kell tovább folytatnia.

Ahogyan arra már utaltam, olyan összefogás kell, mint amilyen 1998-ban létrejött. Nem maradhat ki senki!

Mennyi esélye van az országos elnökség tegnapi döntése után arra, hogy ebbe az összefogásba a Híd még belefér?

Minden nap felkel a Nap. És minden este, amikor számot vetünk azzal, hogy mit tettünk azért, hogy ez az egység létrejöjjön, akkor szembe kell néznünk a saját döntéseinkkel is. Tegnap az országos elnökség hozott egy döntést, ezzel azonban a helyzet még nincs megoldva.

Úgy gondolom, hogy most már az ötödik magyar pártnak is felelőssége, hogy megteremtsük ezt az egységet.

Nagyon fontos, hogy régiókban gondolkodjunk, és hogy a térségnek megfelelő képviselete legyen.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!