2019. augusztus 7., 18:27

Megegyezés nélküli Brexit esetén hamar felbomolhat az Egyesült Királyság

Így szól a Növekedés.hu elemzése. Szerintük, miután az új brit miniszterelnök, Boris Johnson az Európai Unióból való kilépésre megegyezés nélkül is hajlik, népei közül kettő is fellázadhat, hogy kilépjen a kisebb unióból, az Egyesült Királyságból, és visszatérjen a nagyba.

brit-oroszlan.jpg
Unióban unió

Kezdettől fogva különös, hogy az Európai Unióból való kilépést egy olyan ország bocsátja népszavazásra, amely maga is egy unió, amelyből, ha nehezebben is, de mégiscsak kiléphetnek a népek. A népszavazási eredmény rögtön rá is világított a problémára: míg az angolok és a walesiek a kilépésre szavaztak többen, addig Skócia és Észak-Írország lakossága a bennmaradásra voksolt, nem kis aránnyal. 

Miután azonban csak az abszolút számok számítottak, így az eredmény a gyakorlatban úgy mutatkozik, hogy az északíreket és a skótokat akaratuk ellenére ki akarják rángatni az EU-ból.

Észak-Írország

Írország mindkét része jelenleg EU-tag, és ez megváltozik: pont ez jelenti a legfőbb problémát az Európai Unióval kötött szerződés esetében is, mivel az EU garantálni akarja, hogy ne legyen fizikai belső ír határ. A keményvonalas brit kilépéspártiak pedig hallani sem akarnak arról, hogy emiatt addig fennmaradjon a vámunió az EU-val, amíg megnyugtató kérdést nem találnak a probléma rendezésére.

Skócia

Skócia esetében pedig attól súlyosabb a helyzet, hogy 2014-ben abban a tudatban szavazott az ország lakossága az Egyesült Királyságban maradásra, hogy egyúttal az Európai Unió tagjai is, viszont, ha a kettő között választani kell, már más a helyzet. Egy most megjelent felmérés azt mutatja, hogy 52:48 arányban az Egyesült Királyság elhagyását támogatnák a skótok. Ez két éve az első olyan adat, ami a függetlenedők arányát nagyobbnak találja, és ez most Boris Johnson személyének köszönhető, aki a skótok körében különösen népszerűtlen.

Skócia a Brexit referendum óta azt szorgalmazta, hogy kevéssé lazuljanak Nagy-Britannia és az Európai Unió kapcsolatai a kilépés után, vagy Skócia kapjon különleges státuszt az EU-val való szorosabb kapcsolatok fenntartására. Az előző brit kormányfő, Theresa May egyikre sem hajlott, de tisztában volt azzal, hogy a skótokat és az észak-íreket mennyire elidegenítené, adott esetben az ország elhagyására késztetné a megegyezés nélküli kilépés, ezért is nem vállalta azt, inkább lemondott miniszterelnöki posztjáról.

Kármentés

A kérdés olyan súlyossá vált, hogy a hétvégén épp a szélsőségesen brit érzelmű északír párt, a DUP javasolta azt, hogy adott esetben fogadják el átmeneti, 3-6 éves időszakra a megállapodásban szereplő északír kitételt a vámunió fenntartásáról. Rájöttek ugyanis, hogy ha nincs megegyezés, könnyen fellángolhat Észak-Írországban is a szeparatizmus, és egyúttal az Ír Köztársasághoz való csatlakozás vágya.

Boris Johnson miniszterelnöknek így meg kell fontolnia, ha ígéretét mindenáron teljesíteni akarja, miszerint október 31-én sor kerül a kilépésre, rögtön veszélybe kerül az Egyesült Királyság integritása. Ha Észak-Írországnak kellene búcsút mondani, akkor az ország Nagy-Britanniaként működne tovább, ellenben, ha Skócia is távozik, már csak Anglia és Wales marad. A brit kormány így meglehetősen nagy árat fizetne a kilépésért.

Régi-új tagok

Ami a távozó európai uniós tagságot illeti, Észak-Írország esete automatikus lenne, ugyanaz lenne a megoldás, ami 30 éve Kelet-Németország esetében volt. Amennyiben az Egyesült Királyság részeként ki is lép, így gyorsan visszakerülhetne az Írországhoz való csatlakozással. Skócia esete bonyolultabb: új országként kellene a felvételért folyamodnia, ami elvileg nem lenne nehéz, hisz ha eddig tag volt, akkor már eddig is megfelelt az összes uniós előírásoknak.

A gond abból fakadhat, hogy azok a tagállamok, akik félnek valamilyen őket érintő szeparatizmustól, nehezen ismernék el egy leszakadó, önálló Skóciát, pláne annak uniós tagságát (ahogy Koszovót sem ismerték el). Persze vélhetően az EU meggyőzé ebben az esetben a bizonytalankodó tagállamokat, területi integritásukra fokozott garanciát ígérve, és ez nem is lenne üres ígéret: tavaly, a katalán függetlenség kérdésében az EU határozottan az egységes Spanyolország mellett foglalt állást.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.