2019. április 3., 20:24

A parlament elfogadta: hétezer eurós büntetés fenyeget, ha nyilvános rendezvényen elhangzik a magyar himnusz

Miközben a kormánypártok az államfőválasztás során hatalmasat buktak, s Fico maga mellett a másik két kormánypárt elnökének népszerűségét is hatékonyan leépítette (azok hathatós segítségével), a parlamentben még a Himuszunk éneklését is megtiltanák. Szépen csendben, egyetlen mondat apró változtatásával.

DAC-szurkolók
Fotó: fcdac.sk

Március végén a képviselők megszavazták az SNS képviselőinek azon törvénymódosítását, amely a Szlovák Köztársaság állami jelképeiről és azok használatáról rendelkezik. A 63/1993. számú törvény, 13. § 2 bekezdése eredetileg így hangzik magyarul (a Pro Civis Törvénytárának fordítása alapján):

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát akkor játsszák, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

A képviselők viszont úgy érezték, támogatni kell a nemzetiek (SNS) öt képviselője által benyújtott módosítást, amely a szlovák nemzeti öntudatot erősítheti. Az öt SNS-s beterjesztő közt ott van Dušan Tittel, a Slovan és a szlovák válogatott egykori játékosa és Tibor Jančula is, aki - bár szintén Slovan kötődésű - játékosként Dunaszerdahelyen is sikeres éveket töltött el.

Képviselőtársaikkal együtt a szlovák jégkorong-válogatott mezeinek megváltoztatásáért harcoltak elsősorban, amiről már korábban írtunk, viszont a módosítás a már említett bekezdést is érintené, méghozzá a jelzettek alapján így:

Az állami himnuszt államünnepek, emléknapok, évfordulók és más jelentős országos vagy helyi jellegű események alkalmával játsszák vagy éneklik; más ország állami himnuszát csak akkor játsszák vagy éneklik, ha jelen van az illető ország hivatalos küldöttsége.

Vagyis a felvidéki rendezvények (pl. nemzeti ünnepeink) alkalmával, de egy DAC meccsen is csak akkor énekelhető a törvény alapján a magyar himnusz, ha jelen lesz Magyarország küldöttsége. Más esetben 7 ezer eurós büntetés fenyeget

– legalábbis ezt írná elő a május 15-től életbe lépő törvénymódosítás.

Van viszont még remény, hogy a módosítás ne lépjen életbe, az államfő ugyanis megvétózhatja azt, s ezáltal Kiska nem csupán a kormánykoalíciónak inthet be még egyszer utoljára, hanem a magyarság felé is tehet egy gesztust.

A törvénytárba még nem került be a módosítás, s annak változtatásai azt jelentik, hogy csak a jogi személyeket lehet büntetni, de a járási hivatalnak nem kötelessége a büntetés kiszabása. A történet tehát még nem ért a végére, mindenesetre életbe lépése érdekes helyzetet teremtene a kisebbségi mindennapokban.

Fontos kiemelni:

az elfogadott törvénymódosítás csak a jogi személyeket büntetné, vagyis akár egy megemlékezés, ünnepség szervezőjét, a szankciók kiszabása pedig a járási hivatalokon múlna. 

A módosítást 108 igen, 25 ellenszavazat és 3 tartózkodás mellett kapott támogatást (a szavazatok arányát ITT nézheti meg!).

Ráadásul a szabályozást a 13 fős frakcióból 9 Most-Hidas képviselő is megszavazta: kettő tartózkodott (Cséfalvay Katarína, Peter Kresák), kettő nem volt jelen (Bugár Béla, Peter Antal) - azaz egyikük sem szavazott ellene.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Péter Hunyadi 2019. 04. 04., cs - 07:28
Ez gyors menet volt. Megválasztottak egy liberális elnököt, ami után ez az első, legfontosabb lépésük. Egy liberális fülnek elviselhetetlen az imádság, Isten segítségül hívása, áldás kérése. Nagy bűn ma ez Európában.
Tenki Zoltán 2019. 04. 04., cs - 21:35
Mi folyik ma Szlovákiában?Lehet, hogy a magyaroknak megint menekülni kell, és jönnek helyettük majd muszlimok?