Akár már jövőre vonatozhatunk Zólyom és Ipolyság között

ma7 | TASR 2018. április 26., 15:21

A két város között 2003-ban megszüntetett vasúti személyforgalom újraindítását kezdeményezi Ipolyság polgármestere és az utasok. A városban egy új üzem létesül, ahol 450 ember fog dolgozni. A munkahelyre való ingázásban a vasútvonal újbóli megnyitása nagy könnyebbséget jelentene.

Fotó: közlekedésügyi minisztérium

Érsek Árpád közlekedési miniszter ma végigutazott a két város közötti útvonalon és arra a megállapításra jutott, hogy több beruházást is igényel a vonal, hogy újraindíthassák rajta a személyforgalmat. Biztonságossá kell tenni az átjárókat és a vasúti vágányok is felújításra szorulnak, hogy a vonat átlagosan 70 kilométeres sebességgel tudjon haladni.

Érsek szerint konkurálni a buszközlekedéssel csak úgy lehet, ha tiszta, gyors szerelvényekkel fogják szállítani az utasokat, s a vonatok nem késnek. Így talán van esély arra, hogy 15 év után visszacsalogassák az utasokat a vasútvonalra. A miniszter egyúttal türelmet is kért a régióban élőktől.

„Nem akarok olyat ígérni, amit nem tudunk teljesíteni” – mondta a tárcavezető, aki szerint versenypályázatokat is ki kell írniuk, ami időigényes. Ha minden jól alakul, jövő nyáron indulhat el újra a vasúti közlekedés Zólyom és Ipolyság között.

Martin Erdössy, a Szlovák Vasutak vezérigazgatója szerint a beruházások összköltsége nagyjából 4,6 millió euró, és a legfontosabb feladat, hogy olyan felújításokat végezzenek, ami lehetővé teszi, hogy nagyobb sebességgel közlekedhessenek rajta a vonatok. Felújításra várnak a vasúti épületek és peronok is.

0 HOZZÁSZÓLÁS