2019. október 10., 17:54

Simon Zsolt: a Híd csak megosztani akarja a kialakulóban lévő egységes magyar képviseletet

Azzal az ajánlattal, melyet a Híd az MKP felé tett a héten, csak megosztani akarja a kialakulóban lévő egységes magyar képviseletet - jelentette ki Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke azt követően, hogy pártja ma a közös magyar lista lehetőségeiről tárgyalt az MKP, az Összefogás mozgalom és a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala képviselőivel.

Magyar összefogás a Magyar Fórummal
Médialapozó
Fotó: ma7.sk

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, a korábbi találkozóhoz képest előrelépés történt, hiszen a magyar érdekképviselet biztosításán túl arról is megegyeztek, hogy Szlovákiának kormányváltásra van szüksége, valamint hogy sem a Kotleba-féle szélsőséges Mi Szlovákiánk Néppárttal, sem a Harabin vezette Haza párttal nem kívánnak együttműködni.

A Magyar Fórum elnöke - utalva a Híd napokban tett ajánlatára - kijelentette, pártja határozottan kiáll az egységes magyar lista mellett, akár csatlakozik ehhez az MKP, akár nem. 

Simon szerint a Híd MKP felé tett ajánlata

sem több, sem kevesebb, mint megosztani a kialakulóban lévő egységes magyar képviseletet. Természetesen tiszteletben tartjuk, hogy ebben a kérdésben az MKP pártstruktúráinak még dönteniük kell, de úgy gondoljuk, hogy a párt szombati OT-ülésén e téren egyértelmű döntés fog születni."

Az MKP a magyar egység híve

"A Magyar Közösség Pártja a magyar egység megteremtésének elkötelezett híve. Szombaton az Országos Tanács fog dönteni arról, hogy ezt a magyar egységet az MKP milyen irányban tartja elképzelhetőnek. Ez egy széles legitimizáción nyugvó döntése lesz a pártnak, hiszen a tanácskozáson a régió képviselői is jelen lesznek" - közölte Kocur László, az MKP pártigazgatója.

Kép forrása: ma7.sk

Összefogás: a Magyar Fórummal közösen fogjuk folytatni 

"Az Összefogás mozgalom azért jött létre, hogy összefogja a szlovákiai magyar politikai szcénát, és egyben egy megújulást is hozzon. Ezért örülünk annak, hogy a Magyar Fórummal sikerült megegyezni abban, hogy közösen fogjuk folytatni - függetlenül attól, hogy az MKP milyen döntés hoz. Ugyanakkor arra kérjük az MKP-t, hogy ezt a döntését hozza meg szombaton, hiszen az idő sürget" - mondta el Mózes Szabolcs, az Összefogás mozgalom előkészítő bizottság megbízottja. 

Arról, hogy pontosan melyik párt vagy mozgalom listáján valósulna meg a magyar összefogás, továbbra sem született egyezség. Simon Zsolt ugyanakkor elismerte, több lehetőség is fennáll, ezek között az egyik, hogy az Összefogás mozgalom mint választási párt biztosítaná ezt a jogi keretet. 

Magyar összefogás a Magyar Fórummal
+2 kép a galériában

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék