2019. szeptember 26., 13:28

Közös program kell – egyelőre mindössze ennyit tudni a magyar-magyar összefogásról - VIDEÓVAL

A közös programalkotás szükségességén és egy meg nem támadási egyezményen kívül egyelőre nem sok mindent árultak el a felek arról a közös magyar érdekképviselet megteremtése érdekében szervezett találkozóról, amelyre a felvidéki magyar politikai és civil szervezetek részvételével ma délelőtt a Magyar Közösség Pártja (MKP) pozsonyi székházában került sor.

MKP_sajtáj_09_26
Médialapozó
Fotó: Bodó Károly

A házigazda MKP-n kívül az ún. programegyeztető találkozón részt vett a Magyar Fórum, az Összefogás Mozgalom, az Új Egység Mozgalom, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala, a Csemadok és a Via Nova Ifjúsági Csoport, valamint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség (MKDSZ), amelynek képviselői azonban a tárgyalás elején távoztak az MKP székházából.   

A tárgyalás tartalmi részéről egyelőre nem sok minden derült ki, a felek ugyanis abban egyeztek meg, hogy a házigazda szerepét betöltő MKP képviselőin kívül senki más nem nyilatkozik. 

 

Kép forrása: Bodó Károly

A találkozót követő rögtönzött sajtótájékoztatón Menyhárt József, az MKP elnöke egy hosszabb tárgyalássorozat kezdetének nevezte a mai egyeztetést. 

Mint mondta,

a közös indulás „technikai feltételei egyelőre korántsem tisztázottak, hiszen több lehetőség is játszik”,

abban viszont sikerült megegyezniük a feleknek, hogy „mindannyian egy közös programalkotásban vagyunk érdekeltek”. 

 

Az MKP elnöke hozzátette, a tárgyaláson részt vett az MKDSZ is, később azonban a párt képviselői felálltak az asztaltól, és távoztak.

Kinyilvánították, hogy a közös indulásról van egy szóbeli egyezségük a Híddal, ennek ellenére várjuk őket vissza, a közös programalkotásban a továbbiakban is részt vehetnek”

– hangsúlyozta Menyhárt. 

Az MKP elnöke kiemelte, a találkozón részt vevő pártok és civil szervezetek képviselői megegyeztek abban, hogy

mindazok, akik ezt a magyar közös érdekképviseletet megteremteni kívánják, nem támadják egymást a továbbiakban, nem tesznek olyan kijelentéseket, amelyek ennek az egységnek a kárára lennének”.
 „Folytatni fogjuk a tárgyalásokat” 

Hiszünk abban, hogy meg tud újulni a felvidéki magyar képviselet,

és a februári parlamenti választásokra egy olyan programot és egy olyan közös indulást tudunk felmutatni a magyar választópolgároknak, ami garancia lesz a közösségünk képviseletére a szlovák törvényhozásban – jelentette ki a találkozót követően Őry Péter. 

 

Az MKP Országos Tanácsa elnöke hozzátette, a következő napokban-hetekben folytatni fogják a tárgyalásokat. Mint mondta, "intenzív megbeszélésekre kerül majd sor". 

A következő tárgyalást a Magyar Fórum szervezi. Arra, hogy pontosan mikor, nem kaptunk választ.

MKP_sajtáj_09_26
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék