2019. október 9., 12:03

A Most-Híd országos elnöksége elutasította az Összefogás pénteki ajánlatát

Bugár Béla Tablet.tv-nek tett meglepő nyilatkozata után a párt szóvivője közölte, a Most-Híd elutasítja az Összefogás Mozgalom múlt hét pénteken előterjesztett ajánlatát.

sajtó összefogás_mosthíd
Fotó: Lamos Csaba

A Most-Híd országos elnöksége úgy döntött, elutasítja az Összefogás Mozgalom által pénteken előterjesztett javaslatot.

Mint arról lapunk is beszámolt, a korábbi elutasítás ellenére az Összefogás végül is tárgyalóasztalhoz ült a vegyespárttal. A Mozgalom javaslata a következő volt:

A Most-Híd, ahogy a többi magyar párt is, induljon a magyar együttműködéshez keretet biztosító Összefogás választási pártként működő listáján, valamint kérték, hogy a már "elhasználódott" politikai személyiségek ne legyenek rajta a listán.

Mózes Szabolcs, az Összefogás előkészítő bizottságának tagja, úgy nyilatkozott, ez lenne a garancia arra, hogy biztosítható lehessen a magyar érdekképviselet. Bugár, bár akkor is jelezte, hogy számára ezek a feltételek elfogadhatatlanok, megígérte, a párt elnöksége elé terjeszti a Mozgalom javaslatát. Ez, mint látjuk, meg is történt.

A párt elnöksége azonban elutasította a javaslatot. Innen várjuk a folytatást!

Az Összefogás válasza: A Híd elutasította a magyar-magyar együttműködést

Tudomásul vettük a Híd elnökségének tegnapi döntését, mellyel nemet mondott a magyar-magyar együttműködésre. Sajnáljunk, hogy őszinte kínálatunk süket fülekre talált, mivel az elmúlt egy évben a választók számtalanszor megüzenték: külön indulva egyik párt sem lehet sikeres. A Híd döntésének értelmében magyar voksok tízezrei veszhetnek kárba – ebben a tekintetben a döntés ezek után a Híd eddigi szimpatizánsai kezében lesz. Az elutasító válasz fényében értetlenül állunk a párt aktuális felvetése előtt: egy elnökségi ülésen belül elutasítja a választási párt listáján való indulást és ugyanakkor arról értekezik, hogy mégis egy választási párt listáján indulna más pártokkal együtt - áll az Összefogás sajtónyilatkozatában.

"Az Összefogás mozgalom a múlt pénteki tárgyaláson felajánlotta listáját a közös indulásra, valamint a részvételt a mozgalom struktúráiban, hogy minden résztvevő párt garanciákat kaphasson. Elmondtuk viszont azt is, hogy az együttműködés csak akkor lehet őszinte és sikeres, ha a közös magyar lista nem tartalmaz megosztó politikusokat. A pártoknak gesztusokat kell tenniük a választók irányába, a szavazókat nem lehet megvezetni és olyan listával kérni a bizalmukat, amellyel nem tudnak azonosulni."

A Hídnak három személy esetében jelezték, hogy részvételük a közös listán akadályokba ütközik.

Bastrnák Tibort frakcióvezetőként teljes felelősség terheli a tavaszi himnuszbotrányért, amiért a mai napig nem vonták le a politikai felelősséget. Jakab Elemér pedig a mai napig nem tudta hitelt érdemlően bizonyítani, hogy ukrán diplomáját saját tudásával és szorgalmával szerezte – ehhez hasonló ügyben kellett távoznia a közelmúltban a magyar államfőnek vagy a román miniszterelnöknek és kellett volna távoznia Andrej Danko házelnöknek is. Az ő szereplésük egy választási listán a magyar választók megvezetését, a megújulás lehetőségének karikatúrává változtatását jelentené.

Emellett jelezték a Híd elnökének, hogy a közös siker érdekében komoly személyes döntést kell hoznia, amire nyár végi nyilatkozatai alapján készen állt.

Az Összefogás egyúttal jelezte, tovább folytatja tárgyalásait azokkal a pártokkal és személyekkel, akik hisznek a magyar-magyar együttműködésben, közben pedig készíti programtéziseit.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.