2018. december 7., 19:55

Súlyos munkaerőhiány: az új törvény miatt egyre több külföldi munkavállaló érkezhet

Hatékonyabb lesz a külföldi munkavállalók foglalkoztatása Szlovákiában. A gyorsított eljárásban tárgyalt törvényjavaslatot pénteken fogadta el a parlament.

201108011847230.munkasok.jpg

A munkaügyi tárca szerint a gyorsított eljárásra azért volt szükség, mert a jelenlegi gazdasági helyzet, a súlyos munkaerőhiány megkövetelte, ezért lépéseket kellett bevezetni, amelyek hozzájárulnak a gazdaság fenntartásához és a veszteségek elkerüléséhez. Ján Richter munkaügyi miniszter (Smer-SD) szerint a szlovák gazdaság jelentősen fejlődik, és ez a munkapiacon is meglátszik.

„A munkaerő iránti kereslet azonban magasabb, mint a hazai piac kínálata" – hangsúlyozta a miniszter.

Jozef Mihál, Miroslav Beblavý és Simona Petrík képviselők azt javasolták, hogy csak az kapjon engedélyt átmeneti lakhelyre, aki érvényes munkaszerződéssel rendelkezik, melyben a fizetés összege megegyezik a munkavállaló előző évben Szlovákiában kapott havi átlagfizetésével. A parlament ezt a javaslatot elutasította.

A törvényjavaslat értelmében nem évente, hanem negyedévente frissítik azoknak a munkahelyeknek a listáját, amelyek munkaerőhiányban szenvednek. Emellett változtatnak a munkavállaláshoz szükséges okiratokon is, többek között a végzettséget és a kirendelést igazoló okmányokon.

A jogi norma értelmében csökken az idénymunka kérelmezésének elbírálási ideje, és bővülnek az EU-n kívüli országokból származó munkavállalók lehetőségei, amennyiben munkaközvetítő irodán keresztül jelentkeznek olyan állásra, amely munkaerőhiányban szenved.

A munkáltatók kötelesek lesznek jelenteni, ha megürül egy pozíció a munkahelyen. Egységes lesz az is, hogy milyen hosszú időszakig visszamenőleg fogják felülvizsgálni az esetleges illegális munkavállalást, ahogy a külföldi munkavállalók foglalkoztatásának a bejelentése is.

A technológiai intézetek és a munkaerőhiányban szenvedő munkahelyek dolgozói esetében csökken az átmeneti lakhely elbírálásának az ideje, a külföldi munkavállalók így 90 nap helyett 30 napon belül megtudják, elfogadták-e a kérvényüket. Rugalmasabb lehet az átmeneti lakhely megítélésének a rendszere is, a kérvény elfogadását alátámasztó iratok felülvizsgálatával.

Új feladatokat kap a földművelésügyi minisztérium, a községek és a közegészségügyi szervezetek is. „A törvényjavaslat a külföldi munkavállalók jogait hivatott védeni, ezért lehetővé teszi a schengeni vízum elutasításának a felülvizsgálatát, egyúttal bővíti a nemzeti vízum elutasításának okait" – áll a Család-, Szociális és Munkaügyi Minisztérium indoklásában.

Év elejétől október 18-ig összesen 1384 munkáltató foglalkoztatott külföldi munkavállalót Szlovákiában, ebből 143-an olyan szférában, ahol munkaerőhiány áll fenn.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.