2021. július 28., 11:58

WHO: Veszélyesek az elektromos cigaretták

Az utóbbi időben egyre több az olyan dohányos, aki, ha rájön az ún. cigiéhség, nem a cigarettásdoboza, hanem az elektromos cigarettája után nyúl. Az elektromos cigaretták forgalmazói azt állítják, ez a nikotinfogyasztás legbiztonságosabb formája s hogy megfelelő eszközök ezek a hagyományos cigarettákban lévő káros anyagok hatásának a csökkentésére.

e-cigaretta
Fotó: TASR/AP

Mivel az elektromos cigaretta segíthet abban, hogy kevesebb nikotin jusson a dohányzó szervezetébe, egyúttal segítség lehet a dohányzásról való leszokásban is, állítják a gyártók.

Újabban azonban egyre élénkebb vita folyik arról, vajon tényleg ártalmatlan-e a szervezetre az e-cigi.  Bár tudományos módszerekkel még nem igazolták, egyre több szó esik arról, hogy

az elektromos cigarettában található nikotin és káros anyagok nem teljesen veszélytelenek az ember szervezetére.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb jelentésében arra figyelmeztet, hogy az elektromos cigaretták és a hasonló eszközök károsak az egészségre, és szabályozni kell a használatukat, hogy még csírájában elfojtsák a dohányipar taktikáját az új, elsősorban fiatalkorú felhasználók becserkészését illetően, tájékoztat a trend.sk portál.

A gyártók ugyanis az e-cigaretták népszerűsítése érdekében többféle – menta, citrus, cseresznye vagy csokiízű – aromaanyagot is árusítanak az elektromos cigarettákhoz, így

ahelyett, hogy a dohányosok leszoknának a dohányzásról, a nemdohányzók is könnyen rákaphatnak.

Főleg a tinédzserek körében nagyon közkedveltek ezek a gyakran édesízű, aromaanyagos e-cigaretták. Michael Bloomberg volt New York-i polgármester szerint, aki már hosszabb ideje küzd a dohányzás ellen,

a dohánygyártók célja egyértelmű: „kinevelni egy új nikotinfüggő nemzedéket”.

Az elektromos cigaretta vagy elektronikus nikotinbeviteli rendszer nem éget, illetve nem használ dohányleveleket, hanem ehelyett nikotint párologtat, amit aztán a használó belélegez. Szakemberek szerint az e-cigaretta gőzének tartós belélegzése – még nikotin nélkül is – negatív hatással lehet a tüdő működésére.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója szerint a nikotin erős függőséget okoz, ezért azokban az országokban, ahol nincs betiltva,

megfelelő intézkedéseket kell foganatosítani a lakosság védelmére az elektromos cigaretták a káros hatásaival szemben, illetve törekedni kell annak megakadályozására, hogy a gyerekek, fiatalkorúak és más kiszolgáltatott csoportok éljenek vele. 

A WHO a jelentésében azt javasolja a kormányoknak, hogy tegyenek meg mindent annak megakadályozása érdekében, hogy a nemdohányzók e-cigaretta-használókká váljanak. A szervezet ezzel összefüggésben annak az aggodalmának is hangot adott, hogy bekövetkezhet a dohányzás ún. „renormalizálódása”, írja a trend.sk.

A WHO szakemberei szerint az e-cigaretta-használók sokkal nagyobb valószínűséggel válnak később dohányzókká.

A szervezet szerint a dohányzás évente 8 millió ember halálát okozza, ezek közül mintegy egymillióan a passzív dohányzás áldozatai.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.