Suzuki Vitara 1.4 Allgrip Elegance+: Frissítés, lecserélt motorokkal

Vas Gyula 2019. március 22., 08:50

Ez az autó egyértelműen a Suzuki sikermodellje. Mi is szeretjük: tavaly a 3. legkeresettebb szabadidő-autó volt a hazai piacon.

Fotó: Vas Gyula

Nemrég frissítésen esett át, ami a technikában hozta a legnagyobb nóvumot, de természetesen egyéb változások is történtek. Lássuk sorjában.

Alaktan

Az átrajzolt maszk most 5 részre oszlik, amelyeket függőleges krómlécek választanak el egymástól; a középső legnagyobb mezőben elnézhetetlenül ragyog az impozáns márkaembléma. Mutatós krómkeretbe ültették az új LED-es menetfényeket is. A hátsó lámpákban – három sávban – már szintén LED-égők világítanak.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

A tolatólámpa középre költözött, és a hátsó lökhárító is új betétet kapott. A frissítéssel új színek is megjelentek, pl. a tesztautó Grayish Blue Metalic fantázianevű fényezése (a kettős dukkózás egyébként változatlanul felár nélkül választható). Az egyik leghangulatosabb látványelem azonban továbbra is az A-oszlop tövében húzódó műkopoltyú, amely a régi Vitarák vizuális hagyatéka…

A beltérben

… jobb minőségű anyagok jelentek meg, és az infotainment rendszer is többet tud. Az „órák” közötti 4,2 hüvelykes kijelzője például már színes, és olyasmiket is képes megjeleníteni, mint a pillanatnyilag felhasznált motorerő és nyomaték, valamint – kanyarodáskor, fékezéskor – a sofőrre ható gravitációs erő.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Viszont ha már megújították, korszerűsíthették volna az adatok pörgetésének módját is; az ugyanis még mindig a műszerfalból kiálló ódivatú pálcikával történik...  A héthüvelykes központi kijelző kizárólag érintőmódban működik, de szerencsére részben a volán gombjaival is vezérelhető. A szereltség a tesztelt legmagasabb szinten már kifejezetten gazdag: parkolószenzorok, vészfékfunkció, ütközés-előrejelző, oldalirányból érkező járművek érzékelése tolatáskor, adaptív tempomat, tolatókamera, navigáció, kettős kárpitozású, egyedi mintázatú, elöl fűthető ülések. Ami a térkínálatot illeti, a kiskompakt „szabadidősök” élmezőnyét képviseli, beleértve a dupla fenekű, bővítéskor sík padlójú csomagteret is.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Ja, és egy hasznos apróság: ilyen kategóriájú autóban igencsak ritkaságnak számít a másfél literes pillepalack befogadására alkalmas 4 ajtórekesz…

Országúton, terepen

Mint említettük, a frissítés hozadékai elsősorban a technikában keresendők. Azon belül is az alapjaitól átírt motorkínálatban. Mindkét eddigi tagját (1,6 szívó benzines, 1,6 dízel) lecserélték, éspedig kizárólag turbós benzinesekre. A kisebbik egyliteres 112 lóerőt teljesít, a nagyobbik pedig a korábbi Sport verzió 140 lóerős 1,4-ese (miáltal ez a típus természetesen kiesett a kínálatból). Ez az erőpotenciál – amely az 1,6-os benzinesét 20 LE-vel és 64 Nm-rel múlja felül – több mint elégséges az autónak. Az előzések problémamentesek, ráadásul a mindössze 1150 kg körüli önsúlynak köszönhetően egy friss átlagtempó is viszonylag kis fogyasztással hozható. No, annyival azért nem, mint az egyik ábrán látható; ezt kifejezetten „ökovezetési” stílussal sikerült összehoznom, szólóban, üres kofferrel a csallóközi rónán…

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

A 7,7 literes WLTP-érték azonban gond nélkül alulmúlható, lásd a teljes teszt átlagát. Annál inkább, hogy ebben némi terepezés is benne foglaltatik.

Apropó terepezés: a Suzuki ezt mindig magas szinten művelte, ami a Vitara technikáján is meglátszik. Az összkerékhajtásnak külön üzemmódja van a havas-sáros utakra, és külön a sportosabb országúti vezetésre. Az előbbi (SNOW, MUD) a mindenkori tapadásnak megfelelően variálja a vonóerőt a két tengely között, és ehhez igazítja a kipörgésgátló működését is.

Képgalériánk:
Fotó: Vas Gyula

Ha pedig mégis beragadunk valahol, a LOCK rezsim jöhet segítségünkre; ekkor fixen és egyenlő arányban összezár az elülső és hátsó hajtás. SPORT pozícióban pedig mindig megy hátra némi vonóerő; nagyjából annyi, amennyi segíthet kihozni bennünket például egy elmért kanyarból…   

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1373 cm3
Teljesítmény: 103 kW (140 LE)@5500
Nyomaték:   220 Nm@1500–4000
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 200 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 10,2 s
H/Sz/M: 4175 x 1775 x 1610 mm
Csomagtér:  375–1120 l
Hasmagasság: 185 mm
Gyári átlagfogyasztás: 7,7 l/100 km*
Tesztfogyasztás: 7 l/100 km
CO2-kibocsátás: 174 g/km*
Üzemanyagtartály: 47 l
A modellcsalád induló ára: 18 490 €
A tesztelt típus induló ára: 23 030 €

Fotó: Vas Gyula

0 HOZZÁSZÓLÁS
HIRDETÉS