2021. szeptember 26., 18:23

Subaru Eye Sight: A mindent látó „szemek”

A múlt héten három napos bemutatót tartott Csallóközaranyoson a Subaru szlovákiai vezérképviselete, illetve komáromi márkaforgalmazója, a Mariol KM Kft. Az akció résztvevői megtekinthették az aktuális modellkínálatot, próbautakat tehettek az autókkal, de a rendezvény központi témája a márka Eye Sight nevű biztonsági rendszerének bemutatása volt.

subaru_1

Ennek egyedisége már ott kezdődik, hogy két kamerával pásztázza az autó előtti történéseket, azaz térhatású látvány alapján dolgozik. Egyik fontos funkciója az ütközésgátlás, amelyet szükség esetén a legerősebb vészfékezéssel is képes megakadályozni.

subaru_4

Jómagam, aki természetesen szintén kipróbáltam, számtalan hasonló rendszer ismeretében is meg voltam döbbenve a hatékonyságán és precizitásán. Amikor például kb.  15 km/órás sebességgel közeledtem a szilárd akadályt jelképező molinóhoz, és úgymond „elbambultam” – magyarán veszélyes közelségbe kerülve sem fékeztem –, a rendszer előbb hangjelzést adott, s ha még mindig nem reagáltam, elvette a gázt, majd szó szerint az utolsó centimétereken egy kőkemény fékezéssel megállította az autót.

subaru_3

A próbát többször is megismételtük; mindannyiszor egyformán hideglelős érzés volt várni a biztosnak tűnő ütközést, amely végül soha nem következett be.

subaru_2

A teljesség kedvéért tegyük hozzá, hogy a rendszernek természetesen egyéb funkciói is vannak, pl. a sávtartás vagy az előttünk haladó járműtől való aktív távolságtartás.

subaru_5
Megosztás
Címkék