2022. július 30., 19:37

SsangYong Tivoli Grand 1.5 T-GDi: 720 literes csomagtér

A legnagyobb múltra visszatekintő koreai márka hosszabb szünet után tért vissza a szlovákiai piacra. Aktuális kínálatában 5 modell szerepel: az SUV/crossover kategóriákba tartozó Rexton, Korando, Tivoli Grand és Tivoli, valamint a Musso nevű pick-up. Mi ezek közül a Tivoli megnyújtott, Grand verzióját kaptuk meg tesztelésre, az egyetlen elérhető motorral, és a szintén kizárólagos Style+ szereltségben. Az egyedüli választási lehetőség ennél a modellnél a hatfokozatú kézi vagy automata váltó; tesztautónkban az 1290 euróért megrendelhető automata dolgozott.

 

Sang Tivoli
Galéria
+32 kép a galériában
Alaktan

Erre a márkára mindig az egyedi formavilág volt jellemző, amely korábban is alaposan megosztotta az autós társadalmat. Emlékezzünk csak egy bizonyos Actyonra… Ma sincs ez másként: erre jó példa a Tivoli Grand, a korábbi XLV utódja. Az eleje még csak hagyján, de mögötte következik egy Kia Soulra hajazó középső rész, hátul pedig – nevezzük így – a márka minden különcségét felvonultató dizájnfesztivál. A C-oszlop mögött, ahol már lezárni várnánk az oldalnézetet, újabb füstüveg ablak fut ki a keskeny szélvédőig, összehozva még egy D-oszlopot is. Mindezt vonalzóval meghúzott vízszintes tető fedi, beleértve a tetőspoilert is.

Sang Tivoli

A futurisztikus kép még elfogadható is lehetne, ha nem rondítanának bele a formátlan hátsó lámpák; keskenyebb, pengésebb kivitelben a far túlméretezett bádogozását is hatásosan oldanák.

Szépek viszont a szálcsiszolt alumínium tetősínek, a hátsó ajtók ívelt horpaszai, na és a 18 hüvelykes, SPORT kivitelű fekete alufelnik. 

A beltérben

…vitán felül az 570 euróért megrendelhető 10,25 hüvelykes, teljesen digitális műszerfal a legattraktívabb és leglátványosabb cucc. Számtalan megjelenítési lehetőséget kínál, lásd a megfelelő ábrákat. A nyolchüvelykes központi kijelző grafikája már jóval szerényebb, de menürendszere hiánytalan, és a standard tolatókamera képét is megjeleníti. (Ha netán nem figyelnénk rá, akkor sincs gond: a túl közeli akadály előtt önműködően akcióba lép az automatikus vészfék.) Egyéb vezetéstámogató rendszerekből (tempomat stb.) is tisztességesen fel van szerelve a járgány, komfortkellékei közül pedig egyebek között a kétzónás légkondi, vagy a fűthető kormány és elülső ülések érdemelnek említést.

Sang Tivoli

Ami viszont e fejezetben külön ki kell emelnünk, az a térkínálat. Pontosabban: a rakodótér. Itt mutatkozik meg a karosszéria dobozos formájának hozadéka: a vízszintesen futó tető hátsó része ugyanis 720 liter alapméretű koffert takar.

Ebben a kategóriában ez toronymagasan a legjobb érték. Bővítésével 1440 liter érhető el, de itt már bezavar egy jókora fenékküszöb. Ez viszont, hogy stílszerűek maradjunk, a dupla fenék felső szintjével kiküszöbölhető, lásd a megfelelő ábrákat.

Sang Tivoli

   

Az országúton

Mint a bevezetőben már említettük, a Tivolit – Grand kivitelben is – csupán egyetlen motorral lehet megvásárolni. A másfél literes, közvetlen befecskendezésű benzines turbóaggregát 163 lóerőt teljesít, és 6-6 fokozatú kézi vagy automata váltóval társítható. Az utóbbi a neves japán Aisin cég terméke, de ennek ellenére induláskor és kapcsoláskor egyaránt hajlamos a töprengésre. Na nem annyira, hogy bólogatóssá tegye a vezetést, de picit mégis zavaró. A fogyasztást is bő fél literrel megdobja a manuálishoz képest, ezért nem tudom igazán jó szívvel ajánlani; pláne hogy mint már szó volt róla,  közel 1300 euró többletkiadást jelent.

Sang Tivoli

Hogy a teszt során vele is szűken befértem 8 liter alá, az főleg annak köszönhető, hogy többnyire egyedül, és rakomány nélkül autóztam a csallóközi rónán.

Magára a motorra viszont egy zokszavam sem lehet: már 1500-as fordulattól hozta a csúcsnyomatékot, érzékenyen reagált a 3 válaszható menetrezsimre (Normal, Sport, Winter), bár ebben az imént leszólt váltónak is komoly szerepe van. Zárszóként pedig annyi, hogy bár az autó kizárólag fronthajtással kapható, tisztes hasmagasságának és terepszögeinek köszönhetően a határutakon is viszonylag jól elboldogultam vele. Illetve mégse ez legyen a zárszó, hanem inkább egy másik fontos tény: a Tivoli Grand 17 490 euróba kerül, ami a Dacia Duster árkategóriája. Vagy például az új Škoda Fabiáé…

ADATLAP

Hengerűrtartalom: 1497 cm3

Teljesítmény: 120 kW (163 LE)@5000–5500

Nyomaték: 260 Nm@1500–4000

Sebességváltó: hatfokozatú automata

Legnagyobb sebesség: 175 km/óra

Gyári átlagfogyasztás: 7,77 l/100 km

Tesztfogyasztás: 7,9 l/100 km

CO2-kibocsátás: 175 g/km

H/Sz/M: 4480x1810x1676 mm

Hasmagasság: 167 mm

Orrszög/farszög/rámpaszög: 18/22,5/16,3°

Csomagtér: 720–1440 l

Üzemanyagtartály: 50 l

Ár: 17 490 €

(A szerző felvételei)

 

Sang Tivoli
Galéria
+32 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.