2022. november 6., 11:41

Škoda Kodiaq RS: A frissített csúcsmodell

Ha iskolapéldát kéne felhoznom egy modell látványos és műszakilag is értékes ráncfelvarrására, jelenleg alighanem a Škoda legnagyobb szabadidő-autóját választanám. A komplex, átgondolt innovációnak köszönhetően ugyanis a Kodiaq külsőleg is jócskán megváltozott, egészében véve pedig a VW konszern legjobb autóinak egyikévé vált.

Škoda Kodiaq RS
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Ez hatványozottan érvényes az RS csúcsverzióra, amelyet a márkaimportőrtől kaptunk meg a szokásos egyhetes tesztelésre.

Alaktan

Az új sportmodell elöl megkapta az Octavia RS pengeéles lökhárítóját, amely felett egy színre fújt karcsú perem osztja ketté a széles légbeömlőnyílást. Még feljebb ott az e típusra jellemző fekete keretű hűtőmaszk, benne az RS emblémával. Magasabbra kerültek a fényszórók, a lapátméretűvé szélesedett szélső díszrácsok pedig egy szupersportkocsin is elmennének.

skoda-kodiaq-rs-02
Fotó:  Vas Gyula

Oldalnézetből első blikkre szembetűnnek a hatalmas, 20 colos alufelnik, rajtuk úthengernyi méretű, 255/40-es papucsokkal. Innen láthatók a legjobban az ablakok fekete keretei, vagy az ugyancsak feketére lakkozott tükörházak és tetősínek is. Hátul a leglátványosabb változás a márkaemblémát felváltó széles, fekete betűs ŠKODA felirat; a fényvisszaverő prizmákat összekötő vörös híd és a két kapitális krómozott kipufogóvég az elődnél is megvolt.

skoda-kodiaq-rs-03
Fotó:  Vas Gyula

Végezetül annyit, hogy a tesztautó attraktív, kék Race metálfényezése az új RS kivitel talán leglátványosabb színe.

Belvilág

Itt elsőként az RS emblémájú, bőrkárpitozású elülső sportülések hívják fel a figyelmet arra, hogy kivételes státusú autóval van dolgunk. Tökéletes szabásukon kívül fűthetők és szellőztethetők, elektromos beállításuk pedig – 3 pozíció elmentésével együtt – magától értetődő.  A sportos jelleget hangsúlyozzák a beltér piros varratai és karbonszálas betétei is.

skoda-kodiaq-rs-05
Fotó:  Vas Gyula

Az automata váltó karját szintén RS embléma díszíti, a háromküllős sportkormány pedig kizárólag e típus sajátja. A digitális műszerfal többféle megjelenítést kínál, a 9,2 hüvelykes központi kijelző pedig a leglátványosabbak közé tartozik a mai autóiparban, lásd a megfelelő ábrákat.

skoda-kodiaq-rs-23
Fotó:  Vas Gyula

A kétrészes panorámatető már feláras cucc volt (1260 €), csakúgy, mint a kofferből gombnyomásra kiugrasztható vontatóhorog (199 €). S ha már a koffert említettük, 835-tól 2065 literig terjedő űrtartalma nem igényel további kommentárt. Mint ahogy a vezetéstámogató rendszereket sincs értelme részletezni: az automata távolságszabályozó tempomattól/sebességkorlátozótól kezdve a tolatókameráig és a körkörös parkolóradarokig megvan minden, ami egy mai korszerű autótól elvárható.

Az országúton

Most ejthetünk szót a frissített Kodiaq RS legkomolyabb műszaki hozadékáról. A márka korábbi, 239 lóerős, 500 Nm-es csúcsdízelét ugyanis – a szigorodó emissziós normákra reagálva – a kétliteres TSI benzinmotor legerősebb verziója váltotta fel. Ez 6 lóerőnyi teljesítménytöbbletet eredményezett, de a csúcsnyomaték természetesen csökkent (500→370 Nm). Ezzel együtt továbbra is egy brutálisan erős autóról beszélhetünk, impozáns dinamikai mutatókkal (végsebesség: 234 km/óra, százas gyorsulás: 6,5 másodperc). Mindehhez az is hozzájárult, hogy a jármű önsúlya 65 kilogrammal csökkent. A hétfokozatú DSG váltó is érezhetően gyorsabban reagál, mint az elődé, miközben változatlanul megmaradt a 6 választható rezsim (Eco/Comfort/Normal/Sport/Snow/Individual).

skoda-kodiaq-rs-25
Fotó:  Vas Gyula

A meghajtás természetesen 4x4-es, automatikus kapcsolással. A futómű hangolását nagyon eltalálták, a DDC lengéscsillapítók kiválóan reagálnak a választott menetmódokra. Ami pedig a fogyasztást illeti, már természetesen nem a korábbi dízelé, de kellő önfegyelemmel a WLTP-tartományban tartható, lásd tesztünk eredményét.

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1984 cm3
Teljesítmény: 180 kW (245 LE) @5000–6500 
Nyomaték:   370 Nm@1600–4300
Sebességváltó: hétfokozatú DSG automata
Legnagyobb sebesség: 234 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 6,5 s
Gyári átlagfogyasztás: 8,6–8,9 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,9 l/100 km
CO2-kibocsátás: 196–203 g/km
H/Sz/M: 4697x1882x1688 mm
Csomagtér: 835–2065 l
Üzemanyagtartály: 58 l
Induló ár: 52 970 €
skoda-kodiaq-rs-02
+32 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.