2020. július 31., 20:35

Škoda Kodiaq RS: 239 dízel-lóerő

A cseh márka jelenleg 2 modelljéből kínál RS sportverziót. Az egyik a 3. generációs Octavia, a másik a legnagyobb szabadidő-autója, a Kodiaq. A komáromi márkaforgalmazónak köszönhetően az utóbbit tesztelhettük a közelmúltban – ötszemélyes kivitelben, mivel 7 férőhellyel is kapható.

Alaktan

 Az autó az elő pillantásra megkülönböztethető a standard verzióktól: versenykék szín, magas fényű hűtőrács, pengemetszésű lökhárítók, piros féknyergek, 20 colos alufelnik, romboid alakú dupla krómozott kipufogóvégek. Na meg persze az RS emblémák a hűtőrácson és az autó farán. A többi a Kodiaq standardja: 4,7 méteres hosszúság, majd’ 1,9 méteres szélesség, 1,7 métert megközelítő magasság. Az impozáns látványhoz önmagában ezek a méretek is elegendőek lennének: a többi csak hab a tortán.

Belvilág

A különbözőség belül is érződik; ezt a kitűnően formázott, remek tartású, látványnak is mutatós RS elülső sportülések demonstrálják a legérzékletesebben. Közülük a vezetőé elektromosan állítható és programozható.  A kormány, az ülések és a sebváltókar kulisszájának piros varratai csak fokozzák a sportos életérzést. Maga a volán is más formájú, mint a többi típusban: az alul lecsapott változat kizárólag az RS kiváltsága. Az élettér az autó méreteiből eredően fejedelmi, a koffer alapmérete megközelíti a háromnegyed köbmétert, maximuma pedig a kettőt…  

A szereltségről pedig csak annyit, hogy lényegében a luxus L&K verzióéval azonos, tehát: háromzónás légkondi, COLUMBUS navigációs rendszer 9,2 hüvelykes kijelzővel és hangvezérléssel, Apple CarPlay-t és Google AndroidAuto-t támogató információs rendszer, távolságtartó tempomat, Canton hifi, na és a fejlett vezetéstámogató rendszerek szinte hiánytalan listája.  Feláras többletünk volt még a táblafelimerő asszisztens, az automata parkolósegéd és a nyitható panorámatető.

 Az országúton

Ezt a fejezetet egy ütős mondattal kezdhetjük: A Kodiaq RS erőforrása a Škoda eddigi legerősebb dízelmotorja. A dupla turbós TDI nem kevesebb, mint 55 lóerővel és 120 Nm-rel übereli a dízel Octavia RS ugyancsak kétliteres motorját! Márpedig ez olyan kemény többlet, amelyet még a majd’ 2 tonnás tömeg mozgatásakor is érezni lehet. Ehhez jön még az alap-összkerékhajtás, a kiváló hétfokozatú kétkuplungos automata váltó és az 5+1 menetmód, ahol a plusz 1 az egyéni beállítások kombinációját jelenti. A nyomaték a két turbinának köszönhetően alacsonyan érkezik, a változó áttételű kormány ekkora kasztnihoz képest meglepően kis fordulókört ad.

A sportos életérzést pedig az teszi még teljesebbé, hogy a motor hangját külön generátor öblösíti, amely az Eco rezsimet kivéve automatikusan aktiválódik. A gazdaságos üzemmódnak ugyanakkor – kárpótlásként – van egy másik különlegessége: a vitorlázás. Lejtőn lefelé gurulva, vagy sorompóhoz/szemaforhoz közeledve számos ingyen kilométer megtételét teszi lehetővé. Ha viszont, úgymond, rendeltetésszerűen használjuk ezt a járgányt, a dízelmotorok hagyományos takarékosságát el kell felejtenünk. Más kérdés, hogy az autó súlyát, méreteit, alakját, teljesítményét, plusz az összkerékhajtást figyelembe véve a simán 8,5 liter körül (vagy alatt) tartható átlagfogyasztásra egy zokszava sem lehet senkinek…

A tesztautót a HELORO-CARS, a Škoda hivatalos komáromi márkakereskedője bocsátotta rendelkezésünkre. Elérhetőségek: 0915 496 432, 035-7740 861, szullo@heloro-cars.sk

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1968 cm3
Teljesítmény: 176 kW (239 LE)@4000
Nyomaték:   500 Nm@1750–2500
Sebességváltó: hétfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 221 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 6,9 s
Gyári átlagfogyasztás: 7,6–8,3 l/100 km
Tesztfogyasztás: 8,1 l/100 km
CO2-kibocsátás: 200–217 g/km
H/Sz/M: 4699x1882x1686 mm
Utánfutó maximális tömege: 2300 kg
Csomagtér: 725–1960 l
Üzemanyagtartály: 60 l
Induló ár: 51 160 €
A tesztautó ára: 53 347 €  
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.