Škoda Karoq: Frissítés félidőben

2022. január 3., 09:40

Négy évvel ezelőtti bemutatása óta több mint félmillió példányt adtak el a Škoda középső szabadidő-autójából. A sikermodell nemrég kapta meg az első ráncfelvarrást, amelynek során a külseje és a technikája egyaránt megújult.

Škoda Karoq
Škoda
Škoda Karoq
Škoda
Škoda Karoq
Škoda
Škoda Karoq
Škoda
Škoda Karoq
Škoda

Kívülről a nagyobb testvér Kodiaqhoz hasonló orrkialakítás a legszembetűnőbb változás. Keskenyebbek a fényszórók, szélesebb a hűtőmaszk, izmosabb szabású a lökhárító. A fényszórók egyébként most már LED-mátrix kivitelben is megrendelhetők, de újak a hátsó lámpák is, felettük a korábbi változathoz képest megnyújtott tetőspoilerrel. A színválaszték két új árnyalattal bővült, ezek egyike a képeinken is látható narancssárga.

Az öttagú motorkínálatban benzines és dízelaggragátok egyaránt szerepelnek. A benzinesek a VW konszern bevált 1.0/1.5/2.0 TSI turbómotorjai, a kétliteres dízelek 2 kivitelben választhatók. A motorok teljesítménye 81-től 140 kW-ig (110–190 LE) terjed. A dízelmotorokban új a főtengely, és továbbfejlesztették az SCR kipufogógáz-kezelő rendszert is. Az autóhoz kézi és kétkuplungos automata DSG-váltó is kérhető, az összkerékhajtás szintén a választási lehetőségek egyike.

Az új technológiák közül a Travel Assist félautonóm csomag említhető elsőként, amely városban magától fékez, és adaptív tempomatot is tartalmaz. Része még ütközésveszélyt érzékelő rendszer, amely ilyenkor felhúzza az esetleg nyitva lévő ablakokat, és megfeszíti az első biztonsági öveket. Szériafelszereltséggé vált továbbá a digitális műszeregység, alapkivitelben 8, felárért vagy csúcsverzióknál 12,3 colos méretben. Az új Škoda Karoq induló ára a hazai piacon 21 270 euró.