cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. április 29., 10:49

Škoda Enyaq iV 80: Világszínvonalú elektromobil

A cseh márka első igazi villanyautója (mert azért ne feledkezzünk meg a Citigo-e iV-ről) a VW konszern mostani kínálatában a Volkswagen ID.4 testvérmodelljének tekinthető. Vele együtt nemcsak a kategória legmagasabb színvonalát képviseli, hanem puszta méreteivel is lenyűgöző jármű. A középső kivitelben kaptuk meg tesztelésre, ami a legerősebb villanymotor, a legnagyobb akkumulátor és a fronthajtás kombinációja. 

Škoda Enyaq iV 80
Galéria
+18 kép a galériában
Fotó: Vas Gyula
Alaktan

Az impozáns megjelenéshez az is hozzájárul, hogy egy szabadidő-autóról van szó, a Kodiaqot megközelítő méretekkel. Tehát: 4,65 méteres hosszúság, megemelt karosszéria, plusz az SUV-kre jellemző terepes védőelemek-dekorációk. Ilyenek például a masszív műanyag oldalküszöbök, az orr és a far alól kifutó védőlemezek vagy a frontrész pengeéles alsó pereme.

Škoda Enyaq iV 80
Fotó:  Vas Gyula

Az alapforma kupésabb a Kodiaqénál, de az éles peremek ugyanolyan markánsak és mutatósak, mint a márka többi szabadidősén.

S ami még főbe kólintja a szemlélőt: a hatalmas kerekek. Elöl 235/50, hátul 255/45-es gumik, 20 colos felniken! A villanyautó-státusra a zárt hűtőmaszk utal, hátul pedig kupésan keskeny szélvédő és impozáns tetőspoiler zárja az összképet. 

Belvilág

Már a Kodiaq és az Enyaq színre lépése közti 3 év elég volt ahhoz, hogy az utóbbiba beülve érezzük az előrelépést. Minőségi és esztétikai szinten egyaránt. Az ovális központi műszeregyég ugyan kissé furinak (és 5,3 colos méretével kicsinek) tűnik egy ekkora autóban, de minden lényeges adatot áttekinthetően jelenít meg.

A teljes információs rendszer pedig egy attraktív, 13 hüvelykes érintőképernyőn keresztül kommunikál, amely pazar grafikájával valósággal elkápráztatja a vezetőt.

Itt kapunk komplex tájékoztatást az elektromos rendszer működéséről, a legközelebbi töltőállomások helyszínéről és teljesítményéről, a fogyasztásról, és itt állíthatjuk be a töltési paramétereket is.

Škoda Enyaq iV 80
Fotó:  Vas Gyula

Meg persze a menetmódokat (Eco /Normal/Sport/Individual), de sajnos, a háromzónás légkondi is csak a képernyőn, illetve az alatta elhelyezett ikonok bökdösésével vezérelhető. Már kb. ezredszer állítom, hogy ez a fajta kezelési mód nem praktikus és nem is túl biztonságos.

Škoda Enyaq iV 80
Fotó:  Vas Gyula

Ami viszont a térkínálatot illeti, egy ekkora verdában sem elöl, sem hátul nem lehet szó szűkösségről, lásd a megfelelő ábrákat. Sőt, az aksi kapitális mérete ellenére még a csomagoknak is jut alapon 585, maximalizálva pedig több mint 1,7 köbméternyi hely. Ez a rakodókapacitás nemcsak a már említett ID.4-esét veri, hanem a másik közvetlen versenytárs Audi Q4 e-tronét is. Az ülésekről pedig csak annyit, hogy a vezetőé elektromosan állítható, 3 programozási lehetőséggel, hátul pedig hárman is viszonylag kényelmesen elférnek. Ha pedig csak ketten utaznak, széles, pohártartós kartámlát hajthatnak le maguk közé. 

Škoda Enyaq iV 80
Fotó:  Vas Gyula

 

Az országúton

Tesztautónk a modellcsalád középső verziója volt: alatta található a 180 lóerős, 58 kWh nettó kapacitású Enyaq 60, felette pedig a szintén 77 kWh-s aksival felszerelt, de 265 LE teljesítményű, 425 Nm nyomatékú, összkerékhajtású 80x csúcsmodell. Az egyetlen redukciós áttételű váltó D pozícióba kapcsolása után az autó hangtalanul, és keményebb gázadásnál valami hihetetlen dinamikával lódul előre, megalázó módon lesprintelve a szemafornál várakozók többségét.

Škoda Enyaq iV 80
Fotó:  Vas Gyula

A hangtalanság egyébként némi korrekcióra szorul: 30 km/órás sebességig ugyanis egy hanggenerátor figyelmezteti a járókelőket a jármű közeledésére. És ami még igen nagy pozitívum: az autó rendkívül okos energia-visszatermelő rendszere, magyarul: rekuperációja.

Kézileg is többféleképpen beállítható, de automatikus működésre is képes, pl. sebességkorlátozásokat vagy lakott települést jelző táblát érzékelve. A 204 lóerőnyi teljesítmény, plusz a gázadás után azonnal jelentkező 310 Nm-es nyomaték pedig még ennek a 2,3 tonna saját tömegű járgánynak is lenyűgöző dinamikát kölcsönöz. Ezt persze itt nem a végsebességgel, még csak nem is a százas gyorsulás értékével mérik, hanem az ülésbe préselő állórajttal és a 100 km/óra alatti gyorsításokkal. Mindezt kb. 20 kWh elektromos energia áráért 100 kilométerenként, ami gyakorlatilag fillérekben mérhető…

ADATLAP
Teljesítmény: 150 kW (204 LE)
Nyomaték: 310 Nm
Legnagyobb sebesség: 160 km/óra  
Gyorsulás 0–100 km/óra: 8,6 s

Akkumulátor (nettó): 77 kWh 
Gyári átlagfogyasztás: 15,9–17 kWh/100 km
Tesztfogyasztás: 20 kWh/100 km
Hatótávolság (gyári adat/teszt): 510–542/480 km

H/Sz/M: 4649x1879x1620 mm
Csomagtér: 585–1710 l
Töltési idő:
 - 11 kW AC 0→100%: 7,5 óra
 - 135 kW 0→80%:  29 perc
 A modellcsalád induló ára: 46 630 €
 A tesztelt típus induló ára: 55 250 €

Škoda Enyaq iV 80
Galéria
+18 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.