2021. május 14., 20:03

Renault Clio E-TECH 140 R.S. LINE: Három erőforrás

Az 1990 óta gyártott Clio a Renault kulcsfontosságú modellje. Harminc év elteltével már az ötödik nemzedéke rója az utakat, amelynek legfontosabb hozadéka a hibrid hajtás. Mégpedig valami egészen különleges kombinációban, de erről majd később.

Renault Clio E-TECH 140 R.S. LINE
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Az újdonságot a hazai piacon kapható legattraktívabb R.S. LINE kivitelben kaptam meg tesztelésre.

Alaktan

Mivel már a negyedik generáció is kifejezetten divatos, formás és trendi kisautó volt, komoly átfazonírozásra nem volt szükség. Maradt a nyúlánk karosszéria, maradtak a hatásos élek-domborulatok, és a rendkívül kedvező összbenyomás. A változások közül pedig nappali fények új kialakítása, valamint a hátsó ajtókilincsek oszlopokba történt áthelyezése érdemel említést.

renault-clio-e-tech-140-rs-line-03
Fotó: Vas Gyula

Na meg esetleg annyi, hogy az új Clio – az uralkodó trenddel szembe menve – valamivel rövidebb az elődjénél (-1,2 cm), ugyanakkor 6,6 cm-rel szélesebb. Ami persze jótékonyan érződik az utastérben. Végül pedig a tesztelt kivitel vizuális többletei: sportos elülső lökhárító (az F1-es autókat imitáló betéttel), speciális színezésű oldallécek és hátsó áldiffúzor, füstüveg hátsó ablakok, „R.S. LINE” emblémák.

A beltérben…

…elsőként holtbiztos, hogy a táblagépszerű, tehát függőlegesen tájolt központi kijelzőn akad meg a szemünk. Alapkivitelben hét-, felárért 9,3 hüvelykes, a tesztautóban az utóbbi volt.

renault-clio-e-tech-140-rs-line-10
Fotó: Vas Gyula

Grafikája némely esetben – pl. a menetmódok ábrázolásánál – kimondottan attraktív, a szintén feláras csúcsnavigáció pedig 3D-s megjelenítésre is képes. A szintén teljes egészében digitális műszerfal érdekessége a fordulatszámmérő hiánya: helyette egy körívről a hibrid rendszer pillanatnyi energiagazdálkodását olvashatjuk le.

renault-clio-e-tech-140-rs-line-12
Fotó: Vas Gyula

Autónk feláras szereltségének része volt még az önbeparkoló rendszer és a szenzációsan szóló BOSE hifi, a kofferben dübörgő mélynyomóval. Az R.S. LINE verzió kiváltságai közül pedig az elülső/hátsó parkolóradart, a tolatókamerát, az indukciós telefontöltőt, a sportüléseket és -pedálokat, a karbon és piros díszítőelemeket, az ülések piros varratait és a részben perforált bőrrel bevont, nagyon szép kormányt említhetjük meg. Ami pedig a térkínálatot illeti, a kisautók átlaga, a kofferé viszont – az aksi helyigénye miatt – elmarad ettől.

renault-clio-e-tech-140-rs-line-29
Fotó: Vas Gyula

Tesztautónkban ebből még a pótkerék is lekanyarított egy tekintélyes részt, így 250 liter sem maradt. A hátsó üléstámlák ledöntése után viszont sík padló keletkezik, ami igen nagy ritkaság egy kisautónál.

Az országúton

Az autó E-TECH elnevezésű hibrid technikája több szempontból is különleges. Az egyik: a benzin- és a villanymotor mellé a generátort (= indítómotor+áramfejlesztő) is befogták a hajtásba. Hogy milyen részesedéssel hozzák össze a 140 lóerőnyi rendszerteljesítményt, az a műszaki adatokban olvasható. Az 1,6 literes benzinmotorról annyit érdemes még tudni, hogy a Nissan–Renault konszern régóta használt 1,6-os szívómasinája, részecskeszűrővel és felújított befecskendező rendszerrel. A hibrid hajtáslánc másik kuriózuma: külön váltó a benzin- és a villanymotor számára. Az előbbi négy-, az utóbbi kétfokozatú; áttételeiket menet közben automatikusan kombinálja a rendszer. Hogy hogyan, az pl. a hárompozíciós (Eco, Sport, My Sense) menetmód-választótól is függ.

renault-clio-e-tech-140-rs-line-24
Fotó: Vas Gyula

Tény, hogy a fokozatok megfelelő párosítása olykor eltart pici ideig, de maguk a váltások csaknem teljesen észrevétlenek. Az autó dinamikája a villanymotor azonnal jelentkező nyomatékénak köszönhetően imponáló, tisztán elektromos hajtással viszont az aksi kis kapacitása miatt a legjobb esetben is csak pár kilométer jön össze. Ezzel együtt érezhető az elektromos technika fogyasztáscsökkentő hatása, amit a tesztem 5,1 literes átlaga is bizonyít.

ADATLAP
Benzinmotor: 1598 cm3, 67 kW (91 LE)@5600, 144 Nm@3200
Villanymotor: 36 kW (49 LE), 205 Nm
Indítómotor/generátor: 15 kW (20 LE), 50 Nm
Összteljesítmény/nyomaték: 103 kW (140 LE), 349 Nm
Akkumulátor: 1,2 kWh
Sebességváltó: 4+2 fokozatú automata*
Legnagyobb sebesség: 180 km/óra     
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,9 s
Gyári átlagfogyasztás (WLTP): 4,3–4,4 l/100 km
Tesztfogyasztás: 4,5 l/100 km
CO2-kibocsátás (WLTP): 97–100 g/km
H/Sz/M: 4050x1798x1440 mm
Csomagtér (defektjavító készlet/pótkerék): 299/243 l
Üzemanyagtartály: 39 l
Ár: 22 150 €
A hibrid verzió induló ára: 19 05 €
* Benzinmotor: 4, villanymotor: 2
renault-clio-e-tech-140-rs-line-02
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék