magyar7 25
A férfiasságtól az apaságig, az égszakadástól Gvadányi és Juhász Gyula Szakolcájáig
Magyar7 - 25. száma
2024. május 20., 09:18

Összehasonlítottuk a szomszédos országok üzemanyagárait, meglepődne az eredményen

Az elmúlt héten csökkentek az üzemanyagárak, gázolajhoz a hazánkban lehet a legolcsóbban hozzájutni. 

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

A Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint hétközi viszonylatban mind a benzin, mind pedig a gázolaj ára csökkent. Ez mind szép és jó, azonban évközi viszonylatban még így is 7%-os drágulást tapasztalhatunk. Az újabb árcsökkenésnek köszönhetően a benzin legutóbb 8, a gázolaj pedig 16 héttel ezelőtt volt ilyen olcsó.

Mind a 98-as, mind pedig a 95-ös benzin ára 3 centtel csökkent, az előbbiért jelenleg 1,846, míg az utóbbiért 1,631 eurót kérnek el a töltőállomásokon. A gázolaj literenkénti ára jelenleg 1,516 euró körül mozog.

A környező országokkal összehasonlítva a benzin továbbra is nálunk az egyik legdrágább, a gázolaj esetében azonban más a helyzet. Az Európai Bizottság adatai szerint az elmúlt héten már Csehországban is emelkedett a gázolaj ára, így jelenleg Szlovákiában tankolhatunk a legolcsóbban.

Ezzel szemben a benzin csupán Ausztriában drágább, Lengyelországban 7 centtel, Magyarországon 6 centtel, Csehországban pedig 3 centtel olcsóbb.

Marek Nemky, az XTB befektetési vállalat elemzője szerint az elkövetkező hetekben stabilizálódnak az üzemanyagárak, június elején viszont mérsékelt drágulásra kell felkészülni.

Pontos prognózist ezzel kapcsolatban nehéz mondani, amennyiben azonban az évközi tendenciából indulunk ki, nem sok jóra számíthatunk. Ez persze sok mindentől függ, az izraeli-palesztin konfliktus alakulásától, valamint az épp növekvő vagy csökkenő üzemanyagkészletektől is.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.