cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. szeptember 9., 09:28

Hamarosan változnak az üzemanyagárak

A várt árcsökkentés helyett azonban drágulás lesz, aminek a fő oka az olajhatalmak döntése, akiknek megtetszettek a magasabb olajárak a világpiacon. A változást hamarosan a benzinkutakon tankoló gépjárművezetők is megérzik.

benzinkút tankolás
Fotó: TASR

A héten hosszú idő után csökkent a benzin ára, valamivel az 1,70 eurós küszöb alá. Ez azonban valószínűleg az utolsó árcsökkentés belátható időn belül, mivel az OPEC továbbra is az olajcsapok elzárását tervezi. Dominik Hapl elemző szerint

az OPEC azért hosszabbította meg  a jelenlegi termeléscsökkentést, hogy az árakat a számukra vonzó szinten tartsák.

Az OPEC szándékosan emeli az olajárakat

Az olaj hordónkénti ára jelenleg kevéssel 90 dolláros szint alatt van. Az olajhatalmak azonban még magasabbra szeretnék azt hajtani.

„Az OPEC kartell már régebben bejelentette, hogy 100 dolláros hordónkénti olajár is megfelelő lenne a számára” – jegyezte meg Boris Tomčiak elemző. A csoport ilyen légkörben kíván maradni több hónapig.

Az év végéig meghosszabbították a csökkentést, mondván, havonta felülvizsgálják azt a globális olajkereslet függvényében. Ha tehát a kereslet csökkenni kezd, további termeléscsökkentések jöhetnek, amelyek ismét feljebb tolják majd az olajárakat”

– magyarázta Hapl.

Hamarosan mi is megérezzük az áremelést

Persze mindez hamarosan a benzinkutak áraiban is megmutatkozik.

Szlovákiában folytatódik az áremelés. A következő két hétben ez literenként 2-3 centes szinten lesz”

– véli Tomčiak.

A jelentősebb áremelkedést egyelőre visszafogja az autós főszezon vége, amikor logikusan csökken az üzemanyagok iránti kereslet, de az USA, Európa és Kína gazdasági lelassulásával kapcsolatos aggodalmak is.

Aggodalomra ad okot a tartósan magas infláció is, aminek következtében a jegybankok továbbra is emelik a kamatot és fékezik a fogyasztói keresletet”

– tette hozzá Jana Glasová elemző.

Mindezek fényében az üzemanyagárak a következő hónapokban viszonylag magas szinten maradnak. S ha lesz is árváltozás a benzinkutakon, az inkább áremelkedés lesz, mintsem árcsökkenés.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.