2023. december 31., 14:25

Mit tegyünk és mit ne szilveszterkor és újévkor - hiedelmek és babonák

Szilveszterkor még az is foglalkozik a babonákkal, hiedelmekkel,  akit amúgy még egy közvetlenül előtte áthaladó fekete macska sem hat meg. Az óév búcsúztatása már ősidők óta kiemelt figyelmet kap, babonák és hiedelmek egész sora kapcsolódik hozzá.

újév
Fotó: pecsma.hu

A szilveszteri babonák, hiedelmek nagy része a régi és új évet jelképesen elválasztó praktikákkal kapcsolatos.

A régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az újév első napjának szokásai összefonódnak, ezek közös célja egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsolni a következő évre.
Mit ne csináljunk az óév utolsó és az újév első napján?

Rengeteg népi szokás, babona, tiltás kapcsolódik a szilveszterhez és az év első napjához. Nagyszüleink még szinte kivétel nélkül hittek a babonákban, igyekeztek mindent az előírások szerint végezni, hogy elkerüljék a bajt.

Ne vitatkozzunk!

Úgy tartották, hogy amit ezen a napon cselekednek, az hatással lesz az egész elkövetkező esztendőre, így tartózkodtak például a vitáktól, veszekedésektől. Vigyázzon tehát, hogy csakis olyan dolgokat tegyen, amik a boldog jövőjét szolgálják.
vita
Fotó:  Pixabay

Gyengeség, betegség elkerülése

Ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.

Sokan elsején le sem fekszenek napközben, nehogy a betegség, ágyhozkötöttség nyűgjét vonják magukra.

Eleink hittek benne, aki korán kel, egész évben friss lesz, aki gyengének, betegnek érzi magát, az egész évben ilyen lesz.

ágy
Fotó:  gyöngypatika.hu

Ne adjunk semmit kölcsön!

Nem jó bármit is kölcsönadni ilyenkor, mert nehezen jön majd vissza a házba, ráadásul egész éven át minden kifelé megy majd onnan.

kölcsön
Fotó:  Pixabay

Újév napján semmit ne vigyünk ki a házból, mert a hagyomány szerint „elszáll a tehén haszna”.

Tartozások, adósságok kiegyenlítése

Az újévet nem jó tartozással, adóssággal kezdeni, ezeket még az újév előtt ki kell egyenlíteni.

Ne vásároljunk drága holmit!

A babonák szerint rengeteg kiadással számolhatnak azok, akik az év első napján nagy értékű holmikat vásárolnak.

vásárlás
Fotó:  informed.hu

Ne végezzen házimunkát!

Mosás

Ezen a két napon tilos mosni, mert elviszi a szerencsét!

mosás
Fotó:  iksznet.hu

Teregetés

Tilos teregetni, mert az „kiterítést”, halálozást jelent a családban az öregek szerint!

ruhák
Fotó:  abc.net

Vigyázat az ollóval, tűzzel

Nem szerencsés dolog újév napján hagyni, hogy a tűz kialudjon, és ollót használni, mert aki ezt teszi, elvágja a szerencséjét.

Varrás, seprés, vasalás

Varrással bevarjuk a tyúk fenekét. A seprés elviszi a szerencsét, a vasalás pedig kilapítja.

varrás
Fotó:  Fortepan

Ágynemű cseréje

A karácsonykor felhúzott ágyneműt egészen újév napjáig nem szabad lecserélni, ugyanis a hiedelmek szerint, aki nem így tesz, annak a családjában halál vár.

ágynemű
Fotó:  noklapja.hu

Szemét kivitele

Vigye ki a szemetet már december 30-án. Szilveszterkor és újévkor tilos kiönteni a szemetet, mert megy vele minden jó, kidobjuk vele együtt a szerencsénket is.

Vigyázzunk, ne legyen rendetlenség!

Takarítani, szemetet kidobni, a felesleges dolgoktól megszabadulni, mosni, teregetni ugyan ezen a napon tilos, mégis fontos, hogy újév első napján rend legyen körülöttünk, hiszen a rendetlenség ezen a napon fokozottan vonzza magához a káoszt és a szerencsétlenséget.

Ételek, amit semmiképp se fogyasszon szilveszterkor

Baromfi és hal evésének tilalma

Talán az egyik legelterjedtebb étkezési tilaom, hogy nem szabad újév napján baromfit és halat enni. A baromfi hátrafelé kapar, elkaparja a szerencséjét.

baromfi
Fotó:  Pixabay

Halat sem ajánlatos enni, a hallal általában elúszik a szerencse, kivéve a folyók mentén élőknél, mert ott „ahány pikkely, annyi pénz”. Ha mégis halat enne, akkor arra figyeljen, hogy a farkánál kezdje enni, mert így nem tud elúszni a szerencséjével együtt.

hal
Fotó:  Pixabay

Pulyka

Pulykát enni is szerencsétlen dolog, mert mérget hoz a házhoz.

pulyka
Fotó:  Pixabay

Ne legyünk falánkok!

A régi magyar babona szerint, ha nem falunk fel mindent szilveszterkor, akkor az új esztendőben sem fogunk hiányt szenvedni. Tartalékoljunk egy kicsit!

A tányérunkat szilveszterkor még akkor sem töröljük fényesre, ha nagyon ízlett az étel, mert a maradék lehet, hogy hozzásegít minket ahhoz, hogy a következő évben is mindig legyen valami a tányérunkon.

falánk
Fotó:  nepbetegségek.hu
Mire figyeljünk még szilveszterkor?

Ne legyen szomorú!

Ne bánkódjon és ne legyen szomorú ezen a napon, mert amit tesz ilyenkor, abban gyakran lesz része az újévben is!

Szilveszter éjszakai álom

Azt tartja a fáma, hogy a szilveszter éjjelén látott álom beteljesedik, így nem ajánlatos a hajnalig tartó mulatozás, időt kell hagyni a jövőmondó álom eljövetelének is.

álom
Fotó:  oy.hu

Fontos az első újévi látogató

Ha ekkor rosszkedvű vendég érkezik, abban az évben sok bánat éri a ház népét.  Ha január elsején egy férfit enged először a lakásba vagy házba, az szerencsét hoz, tartják az öregek. Sajnos egy nő épp ellenkezőleg…

látogató
Fotó:  gyerekmese.info

Vigyázzon a női vendégekkel!

Nagy felelőtlenség volt egy nő részéről ezen a napon a szomszédba átmenni. Számíthatott is megrovásra, aki ezt megtette.

Volt azonban az állattartással kapcsolatban is jelentősége. Ugyanis első férfi látogató esetén hím állatszaporulatra, nő esetén nőstény állatokra számítottak a következő esztendőben.

kismalac
Fotó:  blikk.hu
Mit tegyen szilveszterkor és újév napján?
Az újesztendei jósló, varázsló eljárásoknak igen fontos része volt a táplálkozás, megszabott ételek fogyasztása, illetve bizonyos ételek szigorú tiltása. A jó évkezdésnek velejárói a jó italok és a bőséges étkezés.

Szerencsehozó ételek

Malacsült

A szerencsés embernek malaca van, tartja a mondás. Egyen malachúst, mert a malac előre túrja a földet, vagyis kitúrja a szerencsét.

A ropogósra sütött malac boldog, minden szempontból ígéretes esztendőt jelent. Egye a fülét, a farkát, a körmét és a csülkeit, mert ezek hozzák meg a szerencséjét. A rántott szeletet hagyja máskorra, mert szilveszterre csakis malacsült illik!
malac
Fotó:  delhir.hu

Együnk lencsét!

A szerencsehozó szimbolika másik jellegzetes étele a lencse. Szilveszterkor és január elsején is érdemes az aprópénzhez hasonló lencsét enni, ez ugyanis szerencsét és gazdagságot hoz.

Aki nem szereti a lencsét, egyen babot, rizst, vagy kölest, és a biztonság kedvéért rakjon pár szem lencsét a zsebébe, mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben. Aki így tesz, annak az év során soha nem ürül ki a pénztárcája.

lencse
Fotó:  sobors.hu

Együnk édeset!

Aki újév napján édeset eszik, annak egész éve édes lesz.

édesség
Fotó:  sulyancukraszda.hu

Fogyasszunk savanyú káposztát!

Németországból származik ez a babona, miszerint az, aki az újév napján savanyú káposztát fogyaszt, arra annyi boldogság és gazdagság vár, ahány szál van a káposztában,

káposzta
Fotó:  nosalty.hu

Nyújtsunk rétest!

A hiedelmek szerint nemcsak a rétest lehet hosszúra nyújtani, hanem a boldogságot és az életet is. Minél több töltelék van a rétesben, annál boldogabbak leszünk az új esztendőben. Érdemes tehát betervezni az újévköszöntő menübe a rétest is, minél többfélét, annál jobb!

Fotó:  cookpad.hu

Szegjünk kenyeret!

Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

kenyér
Fotó:  kisujsag.hu

Fogyasszunk gyümölcsöt!

Aki üzlettel foglalkozik, hogy gyümölcsöző esztendő köszöntsön rá, szilveszterkor gyümölcsöket kell ennie. Alma fogyasztása esetén számoljuk meg a magvakat: ahány mag, annyi siker üti a markunkat.

gyümölcs
Fotó:  szilveszter.hu
Erre is figyeljen!

Bőségesen lássuk el az állatokat!

Újév napján ne sajnáljuk az ételt és az italt az állatoktól, hiszen akkor egész évben gazdag lesz az ellátás. A hagyományok szerint ha a kutyák megtömik a bendőjüket, akkor gazdagság vár a gazdájukra az egész évben.
kutya
Fotó:  mistermix.hu

Töltsük teli a konyhai tartókat!

Szerencsét hoz, ha megtöltjük a kávétartót, cukortartót, sótartót, bors tartót, lisztes edényt. Ha ezek tele vannak, egész évben bőségben élünk, de ha üresek, akkor szükséget szenvedünk ezekben a dolgokban. 

konyha
Fotó:  meska.hu

Töltsük teli a kamrát, a zsebeket!

Újév napján az üres zsebek, szekrények vagy polcok látványa a következő évre szegénységet vetítenek előre, ezért a kamrát, zsebeket meg kell tölteni, a pénztárcákat tele kell rakni pénzzel, hogy az év során ez legyen a jellemző.

Pénzcsalogatás

A pénztárcába érdemes minél több papírpénzt tenni, majd lencsét szórni közé, hogy gyarapítsa annak tartalmát. Aki pedig sokat szeretne utazni, az tegyen be egy-két külföldi valutát is.

pénz
Fotó:  Pixabay

Kössünk pénzérmét madzagra!

Ha szilveszter éjjelén pénzérmét kötünk madzagra, és kilógatjuk az ablakon, majd éjfél után a madzag segítségével behúzzuk a házba, akkor a pénzhez jutási esélyeinket növelhetjük a következő esztendőben.

Ássunk el egy érmét!

Nem a legelterjedtebb szokás, ennek ellenére sokan élnek vele. Szilveszter napján ássunk el egy érmét, majd újév napján ássuk ki. Ha így teszünk, akkor sok-sok kincsben bővelkedhetünk az új esztendőben.

Süssünk érmét pogácsába!

Sok családban szokás volt szilveszter napján szerencsepogácsát sütni. A szerencsepogácsa úgy készült, hogy a sima pogácsák egyikének közepébe érmét tettek. A babonák szerint annak, aki megtalálja az érmét, bőséges lesz az újéve. Figyeljünk rá azonban, hogy a pogácsáknak éjfél előtt el kell fogyniuk, különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.

pogácsa
Fotó:  promenad24.hu
Egészséggel kapcsolatos hiedelmek

Mosakodás hideg vízben

Szokás volt újévkor kora reggel a kútnál mosdani, hogy egész évben frissek legyenek.

Aranyvíz szerencsét hoz

Aki reggel a kútról elsőnek mert vizet, „elvitte az aranyvizet”, és egész évben szerencsés volt.

kút
Fotó:  dka.oszk.hu

Úgy tartják, hogy ugyanígy hat, ráadásul meg is szépíthet, ha az első érintetlen hóval bedörzsöljük az arcunkat.

A bőség és a szerencse bevonzása

Húzzuk meg a malac farkát!

Éjfélkor divat volt meghúzni a malac farkát, hogy bőség és szerencse kísérje az új évet. Amilyen hosszan visított a malac, olyan hosszú volt a jó hírünk a következő évben.
malac
Fotó:  apuci.blog.hu

Szerencsehozó szimbólumok

Patkó

A patkó megóv a betegségektől, balszerencsétől, termékenységet biztosít. Ha január elsején van a birtokunkban, szögezzük ki azt védelmi szempontból az ajtófélfára, de ha állatokat tartunk, tegyük a vályúba, hogy megóvjuk őket a betegségektől.

A patkó szerencsehozó mivolta abban rejlik, hogy régebben a lovat sokáig szent állatnak tartották.  A hiedelmek szerint azonban csak az az igazán hatásos patkó, amelyet nem vásárolnak, hanem az út mentén találnak.

Fotó:  danubiushotels.hu

Négylevelű lóhere 

A balszerencsét távol tartja, elűzi a bajokat, az ártó lényeket. Valószínűleg a négylevelű lóhere ritkasága is hozzájárult ahhoz, hogy különleges növénynek tekintsék, ám a babonák szerint ereje akkor teljesedik ki igazán, ha véletlenül bukkanunk rá. 

Malac 

Az orrával „előtúrja a szerencsét” a földből, így fontos szerencsehozó szimbólum, a bőség, a gazdagság és a termékenység jelképe, ezért kell az év első napján fogyasztani. A malac gazdaggá teszi a ház népét. 

Kéményseprő 

Fotó:  sokszimuvidek.24.hu
A kéménysaprők a tűz őrzőiként gazdagságot hoznak. Ha kéményseprőt látunk ezen a napon, fogjuk meg a kabátunk gombját! Ha nincs gomb az öltözékünkön, menjünk oda hozzá, és simogassuk meg a bőség reményében.  

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.