2021. május 23., 20:22

Mit és mennyit igyunk, ha egészségesek szeretnénk maradni?

Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás egyik alapelve az étkezés változatossága. Ezt mindenki tudja, ugyanakkor  a folyadékbevitel fontosságáról, és arról, mit igyunk, jóval kevesebb szó esik. Pedig az emberi szervezet 60 százalékát víz alkotja, és ha ez az arány akár csak 2 százalékkal is csökken, máris jelentkeznek a dehidratáció jelei, mint például a fejfájás, a rossz közérzet, az összpontosítás, illetve a koordinációs készség hiánya.                                                                                                                                   

ásványvizek
Fotó: net
Mit igyunk?

A vízzel fontos ásványi anyagok, nyomelemek kerülnek szervezetünkbe, ezért kell  odafigyelnünk arra, hogy milyen folyadékot iszunk.

Szlovákia gazdag a felszín alatti vizekben, közel 1600 ásványvíz- és hőforrással rendelkezik. A napi folyadékbevitel alapját olyan minőségi ásvány- vagy forrásvíznek kellene képeznie, amelyben sokféle ásványi anyag megtalálható, ugyanakkor vegyileg nem kezelt. Ezt ajánlja  az Alkoholmentes- illetve Ásványvizek Gyártóinak Egyesülete.

Az, hogy ki mennyi folyadékot fogyaszt naponta, egyénileg változó, ugyanakkor nőnie kell a testtömeg, az étkezés, a fizikai aktivitás és a hőmérséklet függvényében.

Egy 70 kg testsúlyú felnőttnek napi 2-3 liter folyadékot ajánlott fogyasztania, fizikai munka és magas hőmérséklet esetén még ennél is többet.

Az ivás legyen folyamatos, rendszeres időközönként ismétlődő!

Ha természetes ásványvizeket fogyasztunk, a bennük feloldott szilárd anyagok tartalma szerint  lehetnek:                                                                                                                

1. kevéssé  mineralizáltak /50 mg/l-ig/,

2. alacsony mineralizáltságúak  /500 mg/l-ig/,

3. közepesen mineralizáltak /1500 mg/l-ig/,

4. jelentősen mineralizáltak /5000 mg/l-ig/,

5. nagyon jelentősen mineralizáltak /15000 mg/l-ig/,

6. sóoldatok /15000 mg/l felett/

A folyadékbevitel szempontjából a cukros, koffein- és  kinintartalmú italok, illetve az alkoholok nem számítanak bele a kívánt napi vízfogyasztásba.

Ugyanakkor az sem szerencsés, ha az ásványvíz bevitele meghaladja a napi folyadékbevitel 30-50 százalékát. Ami az ásványvizek fogyasztását illeti, leginkább a literenként 200-500 mg  kioldott ásványi anyagot tartalmazó vizeket igyuk! Az ennél valamivel több ásványi anyagokat tartalmazó vizeket csak elvétve fogyasszuk, például a nyári hónapokban, vagy hőségben végzett munka közben, mert ilyenkor nagyobb az ásványi anyagok kiválasztása.  Az érrendszeri betegségben szenvedők, illetve a pici gyerekek viszont ezt egyáltalán ne fogyasszák!

Az ásványvíz jelentős természetes tápanyagforrás, amelyre nemcsak a testi egészség, hanem a mentális jólét szempontjából is szükségünk van.

Fogyasztásuk a szükséges ásványi anyagok pótlásának a legtermészetesebb módja, anélkül, hogy megterhelné a gyomrunkat. Sokan azért nem isznak ásványvizet, mert tartanak annak nátriumtartalmától, ami köztudottan az érrendszeri betegségek ellensége. Az ásványvizek a nátriumon kívül tartalmaznak még magnéziumot, kalciumot, káliumot, sziliciumot, cinket, szelént és más nyomelemeket.

Az ásványvíz kiegyensúlyozott fogyasztása nem jelenthet senki számára problémát. A nátrium pedig az egyik legfontosabb ásványi anyag, amelyre az emberi szervezetnek feltétlenül szüksége van a testnedvek térfogatának szabályozásánál. Az Egészségügyi Világszervezet az ivóvíz nátrium-határértékét literenként 200 mg-ban határozta meg.

Ami a folyadékbevitelt illeti, itt is igaz a változatosságra törekvés szabálya. Hogy mindenből elegendő jusson a szervezetünkbe, fontos, hogy az ásványvizeket is időnként cserélgessük.

Végül megkérdeztünk egy királyhelmeci orvost saját, illetve gyermekei vízfogyasztásáról. Erdei Ildikó elmondta, hogy bár igyekszik betartani a helyes folyadékbevitel szabályát, otthon ez jobban sikerül, mint a munkahelyén. Ő elsősorban a Lucka néven forgalomban lévő ásványvíz szénsavmentes változatát fogyasztja, ám időnként mást is megkóstol, elsősorban a Magnésia-t.

Szereti a teákat is, és a házilag készített limonádékat is szívesen fogyasztja, amelyekbe elsősorban mentalevél, citrom és narancs kerül, alapját pedig ugyancsak a mentes ásványvíz képezi.

Ami gyerekei folyadékbevitelét illeti, a kétéves kislányával nincs baj, hiszen ő naponta egy liter folyadékot is megiszik, elsősorban baba ásványvizet, illetve teát. A négyéves fia már hajlamos megfeledkezni az ivásról, és az óvodában rászokott a szörpös vízre is, amit korábban otthon sohasem kapott.

A tiszta ásványvíz helyett szívesebben fogyasztja a boltban vásárolható cukormentes dzsúsz és ásványvíz keveréket, amelyben 70 százaléknyi az ásványvíz.

A sztarinai víztározóból kapott csapvíz minőségében a doktornő nem bízik, a filteres szűrőkkel pedig nincs tapasztalata, ezért ezt a vizet csak felforralt állapotban használja.

Megosztás
Címkék