2021. július 9., 09:01

MINI Countryman SE All4: Hibrid, tetősátorral

A már-már áttekinthetetlenül sokszínű MINI-família legimpozánsabb tagja a Countryman nevű ötajtós, terepesített verzió. A második generációját éli, amelyet nemrég frissítettek; ennek során egy konnektoros hibrid is megjelent a kínálatban.

MINI Countryman SE All4
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Ezt a változatot teszteltük, egy attraktív felépítménnyel kiegészítve.

Alaktan

Nincs rá más jelző: egzotikus autó. Már csak a márkát meghazudtoló 4,3 méteres hossza okán is, nem is beszélve a részletekről. Például a testvérekétől különböző hűtőrácsról, a dupla légnyelőről, az impozáns ködlámpaházakról, a műanyag peremű kerékjáratokról.

mini-countryman-se-all4-03
Fotó:  Vas Gyula

Külön formatervezői bravúr, hogy a tekintélyes méretű hátsó ajtók semmit nem rontottak az alapformán és az arányokon. A hátsó lámpák is tipikusan „minisek” maradtak, alattuk pedig az ötödik ajtó teljes szélességében végigfut a COUNTRYMAN felirat. A hibrid verzió külön ékessége a bal első sárhányó konnektorfedele, ami egy formatervezői remekmű; más márkánál ez csak egy bádoglap…

mini-countryman-se-all4-07
Fotó:  Vas Gyula
A belvilág…

viszont, a BMW hatékony beavatkozásainak köszönhetően veszített valamit az angolos feelingből; modernebb, „technósabb” lett. A karakteres középső levesestányér megmaradt ugyan, de sebességmérő helyett most már az infotainment rendszer komplex kijelzője.

mini-countryman-se-all4-12
Fotó:  Vas Gyula

Ugyancsak megmaradt a hagyományos billenőkaros kapcsolósor, sőt kettő is van belőle (a másik a visszapillantó tükör fölött). Ami pedig a hely- és térmutatókat illeti, az elülső ülések alul-felül jó oldaltartásúak, sőt kihúzható combtámaszuk is van. A háromszemélyes hátsó kanapé támlái 4:2:4 arányban osztottak, a középső rész pohártartós könyöktámaszként is funkcionál.

mini-countryman-se-all4-27
Fotó:  Vas Gyula

A szereltséget pedig ezúttal csak az egzotikus felépítményre korlátozzuk, még akkor is, ha AUTOHOME gyártotta sátor nem az autó hagyományos opciós listájáról való. Az említett cég katalógusából lehet megrendelni, 3000 eurót valamivel meghaladó áron.

mini-countryman-se-all4-04
Fotó:  Vas Gyula

Alapterülete 210x130 cm, belmagassága 94 cm, és pántjai kioldása után a gázrugós teleszkópok minden egyéb segítség nélkül lökik a magasba. Tartozéka egy jól tömött, remekül szigetelő matrac, 2 párna, és természetesen a szabályozható hosszúságú alumíniumlétra. A mini tetőhotelnek mindkét oldalán van bejárata, és ugyancsak 2 ablaka. A benne alvóknak pedig nincs gondjuk nyirkos talajjal, hirtelen jött esővel, vagy holmiféle csúszómászókkal…  

Az országúton

A tesztautót egy 125 lóerős, háromhengeres benzines turbómotor és egy 70 kW-os (95 LE) villanymotor hajtotta, együttesen 220 lóerős erőpotenciállal és összkerekes üzemmódban. A rendszer úgy dolgozott, mint minden konnektoros hibridé: amíg volt az akkuban elég kraft, addig benzinből kevesebb, mint 2 liter fogyott 100 kilométeren, ha viszont az aksi lemerült, jött a benzinmotor 7-8 liter közötti konzumja.

mini-countryman-se-all4-19
Fotó:  Vas Gyula

Itt is megválaszthattuk az akku egy állandó minimális töltöttségi szintjét, vagy AUTO rezsimben rábízhattuk az egész energiagazdálkodást a rendszerre. Ez volt egyébként az értelmesebb megoldás: ekkor volt optimális a rekuperáció vagy akár a vitorlázó rezsim beütemezése. S ha a sofőr kicsit vagánykodni akart, SPORT rezsimbe is kapcsolhatta a verdát, hogy – kellően feltöltött aksival – kiélvezze mind a 220 lóerőt…

ADATLAP
Benzinmotor: 1499 cm3, 92 kW (125 LE)/5000–5500
Villanymotor: 70 kW (95 LE), 165 Nm/100–3900
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Összteljesítmény/nyomaték: 162 kW (220 LE), 220 Nm
Elektromos hatótávolság (gyári adat/teszt): 47–52/45 km
Legnagyobb sebesség: 196 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 6,8 s
Elektromos hatótávolság: 47–52 km
Átlagfogyasztás:
- feltöltött akkumulátorral 15 kWh+1,8 l/100 km
- csak benzinmotorral 7,3 l/100 km
CO2-kibocsátás (hibrid rezsim): 39–44 g/km
H/Sz/M: 4297x1822x1557 mm
Csomagtér: 405–1275 l
Induló ár: 38 100 €
mini-countryman-se-all4-02
+30 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.