2021. július 23., 17:52

MINI Cooper S Cabrio: A nyári örömautózás élménye

A patinás angol márka modellkínálata ma már szinte áttekinthetetlenül gazdag, de az igazi MINI máig a tömzsi kis háromajtós változat. Amely lehet klasszikus kivitelű, mint anno Mr. Beané, de lehet „felül semmi” kabriolet is.

MINI Cooper S Cabrio
Médialapozó
Fotó: Vas Gyula

Mi az utóbbit kaptuk meg tesztelésre, a második legerősebb motorral és egy Sidewalk nevű extra kiadásban.

Alaktan

Az alapforma ugyanaz, mint évtizedek óta minden Minié: a karosszéria egy nagy szardíniásdoboz, a sarkaiba kicsapott kerekekkel, lapos és alacsony tető, keskeny és párhuzamos vonalú üvegezés. Beleértve a szélvédőt is, tehát egy magas lámpa elé beállva csak a volánra hasalva látjuk a fényeket. Az idők során természetesen az alap-háromajtós típusok is sokat finomodtak: szép maszkokat, domború motorháztetőket és barátságos bociszem-fényszórókat kaptak.

mini-cooper-s-cabrio-03
Fotó:  Vas Gyula

Ám máig első pillantásra felismerhető bennük az ikonikus ős-Mini. Tesztautónknak ezen felül két különlegessége volt: egyrészt a kabrió-státus – amely nagyjából 13 másodperc alatt hozható létre, 30 km/órás sebességig menet közben is –, másrészt a már említett speciális kiadás. Ennek külső ismertetőjegyei az emblémák, valamint a kocsi egzotikus Deep Laguna fényezése. A dupla kipufogó, a motorháztetőn kialakított légnyelő és a pengés elülső lökhárító pedig a standard S kivitel tartozéka.

A belvilág

…is csak hasonlít az ős-Miniére, de már régen nem az; jócskán átformálta a BMW-rokonság. A legendás levesestányér például már nem sebességmérő, hanem multifunkciós kijelző, mégpedig ebben a kivitelben valami hihetetlenül pazar grafikával. Ugyancsak a BMW iDrive mintájára működik az infotainment rendszer középkonzolra telepített kezelőpultja; ugyanazt tudja, csak a formája más.

mini-cooper-s-cabrio-12
Fotó:  Vas Gyula

Eltűntek a volán mögötti klasszikus körműszerek is, helyüket egy ovális (és természetesen digitális) kijelző vette át. Viszont így is bőven maradt, ami visszaidézze a tipikus minis hangulatot, például a „repülőgépes” billenőkapcsolók két sora. Az elülső sportülések a Cooper S standard tartozékai, kellő élettérrel, kiváló testtartással. Hátra viszont, négyszemélyesnek hirdetett státus ide vagy amoda, jó ha két 10-12 éves gyermek befér, az abszolút minimális lábtér miatt.

mini-cooper-s-cabrio-10
Fotó:  Vas Gyula

Ha pedig az elöl ülők kabriózni akarnak és felrakják a szélpajzsot, a hátsó ülések egyszerűen megszűnnek létezni. (Egyébként a zárt kabinos és a kabriós utazási mód között van egy harmadik is, amikor a tető 40 cm szélességben nyílik ki.) Ja, és koffer is van, ami viszont annak ellenére is csak 160 literes, hogy a lehúzott tetőt nem abban raktározza az autó. Viszont a hátsó üléstámlák ledöntésével egyfajta bővítésére is lehetőség van, ahol a maximumot 225 literben adja meg a gyártó. Ami pedig a szereltséget illeti, gyakorlatilag a BMW szintje, beleértve a legkorszerűbb vezetéstámogató rendszereket is. Végül pedig annyi, hogy a Sidewalk kivitel beltéri ismertetőjegyei a küszöbökön díszlő emblémák, valamint az ülések speciális bőrkárpitozása.

Az országúton

A Cooper S a modellcsalád második legerősebb tagja; fölötte már csak a 231 lóerős John Cooper Works található. Ám aligha kell bizonygatni, hogy a kétliteres benzines turbómotor 178 lóerőre hangolt változata is több, mint elegendő az aprócska, könnyű (1370 kilós) és gokart-szerűen terpesztős autóhoz. Pláne a villámgyorsan dolgozó képkuplungos Steptronic automata váltóval kombinálva, hogy minden figyelmünket a szó legszorosabb értelmében vett VEZETÉSRE összpontosíthassuk.

mini-cooper-s-cabrio-16
Fotó:  Vas Gyula

Ha picit bevállalósak vagyunk, ilyenkor lenyűgöző élményekben lehet részünk. A motor bivalyerős, a sportrezsimbe állított váltó az egekig hagyja kipörögni a motort, a dupla kipufogó valósággal mennydörög a hátunk mögött, a hihetetlenül stabil karosszéria úgy repül át a kanyarokon, mintha sínek vezetnék. A fogyasztást ilyenkor persze inkább ne forszírozzuk, de józan vezetéssel – mint tesztátlagunk is mutatja – simán 7 és fél liter környéként tartható…

ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1998 cm3
Teljesítmény: 131 kW (178 LE)@5000–6000
Nyomaték:   280 Nm@1350–4600
Sebességváltó: hétfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 228 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 7,1 s
Gyári átlagfogyasztás: 6,5 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 148 g/km
H/Sz/M: 3850x1724x1415 mm
Csomagtér: 160–225 l
Üzemanyagtartály: 44 l
A modellcsalád induló ára: 29 650 €
mini-cooper-s-cabrio-02
+28 kép a galériában
Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.